Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige bör verka för att Dawit Isaak släpps fri.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige bör verka för att få träffa Dawit Isaak.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sveriges utrikesminister bör åka till Eritrea och engagera sig i Dawit Isaaks fall.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att demokrati och respekt för mänskliga fri- och rättigheter bör införas i Eritrea.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, Louise Arbour, ska släppas in i Eritrea.
Det är nu fem år sedan Dawit Isaak greps i Eritrea. Sedan dess sitter han fängslad utan rättegång. I skuggan av 11 september 2001 passade president Afwerki på att sätta stopp för all kritik av det nyligen befriade landets ledning. Den fria pressen stängdes och elva journalister fängslades utan rättegång, bland dem den eritreanska och svenska medborgaren Dawit Isaak. Dawit Isaak var delägare till tidningen Setit där han också jobbade. Arresteringsvågen började den 18 september, och Dawit Isaak fängslades den 23 september.
Brotten mot de mänskliga rättigheterna i Eritrea är grova och omfattande. I en rapport från Amnesty International, ”You Have No Right to Ask” i juni 2004, kritiseras de omfattande brotten mot mänskliga rättigheter i landet. Rättssystemet är under all kritik och fängelseförhållandena är fruktansvärda. Cellerna är fuktiga, överfulla och hälsovådliga. Fångarna har dålig tillgång till vatten och svälter. Religionsfriheten är beskuren; bl.a. fängslas kristna och Jehovas vittnen.
FN:s kommitté för mänskliga rättigheter i Afrika har i åtskilliga fall fällt Eritrea för brott mot mänskliga rättigheter. Våren 2004 beslutade den afrikanska kommissionen för mänskliga rättigheter att den eritreanska staten bryter mot flera artiklar i den afrikanska stadgan om mänskliga rättigheter. De kräver därför att de elva journalisterna släpps och att de dessutom kompenseras ekonomiskt.
Reportrar utan gränsers världsindex över pressfriheten 2005 rankar Eritrea som det näst värsta landet i världen för reportrar att verka i. Endast Nordkorea är värre. Året dessförinnan låg Eritrea på femte plats från slutet. Situationen har alltså förvärrats.
Det är troligt att det är i en fruktansvärd fängelsemiljö som Dawit Isaak i dag lever. Regimen säger att Dawit Isaak mår bra, men det kan vi inte lita på eftersom ingen från svenska Utrikesdepartementet har tillåtits besöka honom. Besöksförbudet kan bero på att regimen har någonting att dölja. Eritrea bör släppa Dawit Isaak fri omedelbart och låta honom återförenas med sin familj i Göteborg.
Dawit Isaak är svensk medborgare och har samma rätt som alla svenska medborgare att få bistånd från Utrikesdepartementet då deras mänskliga rättigheter kränks. Ansträngningarna för att få Dawit Isaak frigiven eller att åtminstone få träffa honom ökade under de senaste åren från den socialdemokratiska regeringens sida. Detta ledde till att Dawit Isaak för under en mycket kort tid blev frigiven. Tyvärr grep de eritreanska myndigheterna honom snart igen.
En svensk medborgare har avlidit i eritreansk fångenskap, och förre ambassadören Folke Lövgren har uppgivit att det är för svårt att verka till skydd för svenska medborgares intressen i Eritrea från Stockholm. Sverige och EU bör öka sitt tryck på Eritrea så att Dawit Isaak och eventuellt andra som sitter i fångenskap utan rättegång släpps fria.
Den nya regeringen måste fortsätta arbetet med att förmå regimen i Eritrea att släppa Dawit Isaak. Utrikesministern bör själv åka till Eritrea eller i internationella sammanhang ta upp hans fall med Eritrea för att därigenom markera den vikt Sverige lägger vid Dawit Isaak. Att flera svenska statsråd engagerade sig visade sig bära frukt för Mehdi Ghezali. Den svenska regeringen bör öka ansträngningarna för att få Dawit Isaak fri på alla tänkbara sätt.