Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om barnets rättigheter i EU.
Förslaget till Europeiska unionens konstitutionella fördrag innehåller för första gången ett skydd av barnets rättigheter i unionens interna och externa mål (i artikel 1–3). Om det nya fördraget godkänns innebär det att barnets rättigheter stärks inom unionen och att FN-konventionen blir standard i EU:s arbete. Det konstitutionella fördraget har dock hittills endast antagits av 16 medlemsländer. Den fortsatta processen kring de konstitutionella frågorna är en av de stora utmaningarna för EU:s regeringschefer. Det är angeläget att den svenska regeringen i den fortsatta processen bevakar att skyddet av barnets rättigheter kvarstår i unionens interna och externa mål i EU:s konstitutionella fördrag, eller i dess nya skepnad.
EU-kommissionens ordförande och vice ordförande har nyligen synliggjort barn i EU genom att för första gången anta ett meddelande om barnets rättigheter (Communication Towards an EU Strategy on the Rights of the Child), som nu ska genomföras. Kommissionens meddelande innehåller en handlingsplan för två år framåt för hur barnrättsperspektivet ska få genomslag i EU:s institutioner. I förlängningen ska beslut fattas om en mer detaljerad strategi för EU:s barnrättsarbete, i form av ett så kallat Green Paper, i slutet av 2007.
Det är angeläget att den svenska regeringen stödjer det fortsatta arbetet med att utveckla barnrättsperspektivet i EU. EU-kommissionens arbete med ”Communication Towards a Strategy för the Rights of the Child” behöver backas upp.
I EU-stadgan om de grundläggande rättigheterna, som proklamerades vid Europeiska rådet i Nice 2000, finns en artikel om barnets rättigheter (artikel 24). Ett nätverk av oberoende experter på mänskliga rättigheter (EU Network of Independent Experts on Fundamental Rights) har fått EU-kommissionens uppdrag att årligen följa upp den praktiska tillämpningen av EU-stadgan. I maj 2006 presenterade de en rapport om tillämpningen av barnets rättigheter inom EU1. Rapporten visar tydligt att mycket återstår för att förverkliga barnets rättigheter i EU:s medlemsstater.
[1] | Thematic comment No 4 by EU Independent Experts on Fundamental Rights 2006-05-25. |
[2] | Källa: Rädda Barnen. |