Motion till riksdagen
2006/07:U251
av Ulf Nilsson m.fl. (fp)

Integrationen över Öresund


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att skapa regelförenkling och kravrätt för människor som lever och arbetar i gränsregionen mellan Sverige och Danmark.

Motivering

Öppnandet av Öresundsbron innebar startpunkten för en dynamisk process med ökat utbyte mellan Danmark och Sverige. Utbildnings- och forskningssamarbete växer nu fram, alltfler människor arbetar på ena sidan och bor på den andra och alltfler familjer har en familjemedlem som arbetar på den andra sidan Öresund. Dagligen pendlar 10 000 personer mellan Sverige och Danmark. Den snabba utvecklingen är imponerande med tanke på de gränshinder som alltjämt försvårar kontakterna över Öresund. Fortfarande finns många hinder för en ökad utveckling av integrationen i Öresund. Framför allt är det svårt för en enskild människa att överblicka hur löner, skatter och de olika välfärdssystemen påverkar hennes situation.

Exempel på svåröverskådliga problem för de enskilda människorna är många. Den märkliga nordiska regeln att man ska betala skatt i det land där man arbetar ställer fortfarande till problem. En person som till exempel väljer att köpa en bostad på ena sidan sundet och arbetar på den andra sidan drabbas av att inte få göra avdrag på låneräntorna. Skattereglerna tillåter inte avdrag för lån som amorteras i ett annat land. Dessutom innebär skattereglerna att kommunerna förlorar skatteintäkter. Den skatteöverföring som sker från danska staten till Sverige går inte proportionellt till de skånska kommuner som förlorar skatteinkomster på sina pendlare.

Principerna för arbetslöshetskassan innebär svårbegripliga regler. Man ska vara medlem i och betala avgift till a-kassa i det land där man arbetar, men vid arbetslöshet betalas ersättningen ut enligt reglerna för a-kassan i landet där man bor. Både avgifter och ersättningsnivåer skiljer sig kraftigt mellan a-kassorna i Sverige och Danmark.

Socialförsäkringssystemet skapar osäkerhet särskilt för människor som bor i Sverige och arbetar i Danmark. De riskerar att hamna utanför systemet vid längre tids sjukdom. Det är också mycket svårt att få en bild av hur de två pensionssystemen fungerar tillsammans och hur pensionen påverkas om man arbetar en längre eller kortare tid i grannlandet.

Det finns många exempel på hur små och stora frågor skapar osäkerhet för den som överväger att arbetspendla över Öresund. Den stora svårigheten för de flesta är att få en samlad bild av reglerna för socialförsäkringar, skatter och bidrag. Det behövs enklare och tydligare lagar och regler om integrationen ska öka och om fler människor än de allra mest initiativrika ska våga utnyttja möjligheterna.

Det är vår förhoppning att den nya regeringen ska prioritera arbetet med Öresundsfrågorna liksom övriga nordiska frågor så att många gränshinder kan rivas. Arbetet borde utgå från två huvudmål – skapa regelförenkling och tydliggöra individens rätt till snabb information om sociala rättigheter. Reglerna som ska gälla för att möjliggöra gränsöverskridande boende och arbete ska inte behöva vara svårare att förstå än reglerna i hemlandet. En kravrätt borde införas som innebär att en person har rätt att kräva den ena staten på dokumentation över de rättigheter han/hon har eller kan komma att tjäna in i det andra landet. Parallellt med detta arbete måste förhandlingar med Danmark föras för att åstadkomma gemensamma förenklingar av regelsystemen.

Stockholm den 30 oktober 2006

Ulf Nilsson (fp)

Christer Nylander (fp)

Allan Widman (fp)