Motion till riksdagen
2006/07:U202
av Kent Olsson (m)

Ökat samarbete i Östersjöregionen


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om åtgärder för ökat samarbete i Östersjöregionen.

Motivering

Vikten av att prioritera samarbetet i Östersjöregionen kan inte nog understrykas, vilket också framgår av årets regeringsdeklaration. Om regionen skall vara framgångsrik krävs ett nära samarbete med vår stora granne i öst, Ryssland. Östersjöregionen upplever den kraftigaste ekonomiska tillväxten i Europa, även om det fortsatt är stora skillnader mellan länderna. Regionen har stora möjligheter att utvecklas och Norden, som i många avseenden är en global vinnarregion, kan utgöra en inspiration för hela Östersjöregionen om alla länder i regionen är villiga att konkurrera och lära av varandra.

Den 15:e parlamentariska Östersjökonferensen (BSPC), som årligen arrangeras, ägde rum i Reykjavik den 3–5 september 2006. Deltagare i mötet var också Östersjöstaternas råd (CBSS), regeringarnas organ för samarbetet mellan Östersjöländerna. Vid mötet berördes parlamentarikerkonferensens förhållande till CBSS och vikten av att ett nära samarbete mellan regerings- och parlamentarikersidan vidareutvecklas, något jag starkt vill understödja.

Det övergripande temat för konferensen var ”Den Nordliga Dimensionen – Oceaner och hav”. Tre teman togs upp under konferensen, samarbetet i Östersjöregionen, EU:s havspolitik inklusive oceaner och hav och den nordliga dimensionen.

En resolution antogs av konferensen i vilken Östersjöstaterna och dess regeringar uppmanas att stärka Östersjösamarbetet på olika politikområden och inte minst avseende miljön och sjösäkerheten i Östersjön. Det finns behov av en stark politisk vilja om vi vill värna om miljön i Östersjön, detta gäller inte minst åtgärder mot Östersjöns övergödning. Här kan Sverige som ordförande i Östersjöstaternas råd spela en avgörande roll.

Konferensdeltagarna var överens om att de deltagande parlamentarikerna i sina respektive parlament skulle lyfta fram konferensresolutionen och till nästkommande konferens återrapportera vad som gjorts med anledning av denna.

På svenskt initiativ togs den föreslagna gasledningen på Östersjöns botten från Ryssland till Tyskland upp i resolutionen. Här understryks att projektet måste ske under stor offentlighet och att alla gällande internationella överenskommelser måste följas. Helcoms (Helsinki Commission Baltic Marine Environment) betydelse som värnare av miljön i Östersjön och övervakare av att en grundlig miljöprövning sker framfördes. Helcom, som har till uppgift att arbeta för en hållbar utveckling av Östersjöns miljö, berörs i resolutionen, och förväntningarna är stora på den aktionsplan för Östersjön som planeras.

Den nordliga dimensionen vars övergripande mål är att stärka demokrati, säkerhet och en hållbar utveckling i norra Europa tas också den upp i resolutionen. Partners i detta samarbete är EU, Ryssland samt Island och Norge. Norden bör känna ett särskilt ansvar för arbetet inom ramen för EU:s nordliga dimension. Det finns stora sociala skillnader i delar av Östersjöregionen liksom skillnader i tradition med gränsregionalt samarbete. Viktigt är att den nordliga dimensionen nu fylls med konkret innehåll. Energisäkerheten och transportsamarbetet är frågor som bör tas upp vid sidan av det redan existerande samarbetet på miljöområdet och i sociala frågor.

Riksdagen bör verka för att de åtgärder som framförs i resolutionen från den 15:e parlamentariska Östersjökonferensen för att stärka samarbetet i regionen, för att stärka den nordliga dimensionen inom ramen för EU och för att stödja åtgärder till gagn för den sårbara havsmiljön genomförs och därigenom aktivt bidra till att utveckla Östersjöregionen och dess närområden.

Stockholm den 26 oktober 2006

Kent Olsson (m)