Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om utbyggnad av dubbelspår till Nynäshamn-Norvik.
Mälardalsregionen växer, befolkningen ökar med högre krav på säkra och effektiva kommunikationer. Resenärerna i Stockholms län svarar för 60 % av alla tågresor i landet, med endast 10 % av statens satsningar på järnvägsnätet. Sjöfartens betydelse har alltid varit stor för Stockholmsregionen, och trafiken på Östersjön blir allt mer omfattande. En förutsättning för att regionens nya stora centrum för godstransporter, en utbyggd hamn i Norvik, skall fungera är ett dubbelspår på järnvägen hela vägen mellan Stockholm och Nynäshamn. Om Södertörns befolkningsökning skall ha rättvisa förutsättningar behövs bättre spårbunden persontrafik. Standarden idag utgör ett hinder för tillgänglighet och tidspassning.
Kollektivtrafikanterna längs Nynäsbanan har genomgått allvarliga prövningar under de senaste decennierna. Vintern 2005/06 var den värsta på många år. Brister i vagnmateriel och banans teknik och kapacitet har inneburit förseningar, inställda tåg och fullsatta ersättningsbussar.
Trafiken på sträckan Nynäshamn–Kungsängen/Bålsta har sedan länge dragits med stora problem vad gäller försenade och inställda tåg. Nynäshamnstrafiken har varit den del av pendeltågstrafiken som haft den sämsta punktligheten. Som en följd av det är de resande med pendeltåget på sträckan Nynäshamn–Västerhaninge de som är i särklass mest missnöjda med trafiken i hela pendeltågsnätet, enligt SL:s reseundersökningar. Möjligheterna att leva ett normalt vardagsliv med ordnade former för arbete, familjeliv och fritidsintressen äventyras i stor utsträckning. Detta kan också belysas från det faktum att Nynäshamns kommun återfinns på plats 3 när det gäller befolkningens reseavdrag i deklarationen. Man tvingas att ta bilen i allt större utsträckning då man inte litar på pendeltågstrafiken. Nynäsbanan fyllde nyligen 100 år. Restiden mellan Stockholm och Nynäshamn var cirka en timme för 100 år sedan. Samma restid är det också idag.
Banans störningskänslighet får negativa konsekvenser för hela trafiken: både i pendeltågsnätet och i Stockholmsregionen men även för järnvägstrafiken i hela landet.
De nya pendeltågen X 60 kan inte trafikera Nynäsbanan p.g.a. sin längd på 214 m. Det är bra att Banverket avsatt 100 miljoner kronor att bygga ut perrongerna för detta ändamål.
Stockholms läns landsting har under socialdemokratisk ledning medverkat med finansieringen genom förskottering.
Behovet av upprustning har blivit utomordentligt tydligt. Det märktes särskilt vintern 2005/06. Att bygga om perrongerna innebär störningar och avstängningar i trafiken. Samma störningar och avstängningar fast i större omfattning blir aktuellt om några år när dubbelspåret planeras att byggas ut.
En utbyggnad av hamnen i Norvik kräver en järnvägsanslutning till Nynäsbanan. Den socialdemokratiska regeringen har med sitt uppdrag till Banverket pekat på kommande godstrafikering på Nynäsbanan. Stockholms stads planer för Värtahamnen får också stora konsekvenser för Norviks framtid.
Omfattande färjetrafik finns idag förutom till Gotland även till Gdansk i Polen samt Ventspils i Lettland. Ytterligare Östersjötrafik förväntas etableras under de närmaste åren då ekonomi och handel i Östersjöregionen växer kraftigt. Kopplingen mellan färjetrafiken och järnvägen är idag mycket bristfällig. Detta beror i stor utsträckning på att enkelspårets störningskänslighet inte tillåter pendeltågen att trafikera stationen Nynäshamns Färjeterminal.
En satsning på Nynäsbanan är viktig, inte bara för de boende på Södertörn, utan för hela landet. Pengarna skall avsättas för att det påbörjade utbyggnaden av partiellt dubellspår skall övergå till utbyggnaden fullt ut så att Nynäsbanan är fullt utbyggd till dubbelspår 2011.