Motion till riksdagen
2006/07:T4
av Anders Karlsson m.fl. (s)

Lättnader i mönstringen av intendenturpersonal


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om mönstringen av intendenturpersonal.

Motivering

I regeringens proposition 2006/07:31 Lättnader i mönstringen av intendenturpersonal föreslås att regeringen ska kunna meddela föreskrifter om undantag från mönstringslagens tillämpning för annan sjöpersonal än däcks- och maskinpersonal samt telegrafister, dvs. för intendenturpersonal. De säkerhetsaspekter som mönstringen tillgodoser även för intendenturpersonal föreslås i stället kunna tillförsäkras genom att regeringen får meddela föreskrifter om vad som ska gälla för den personal som undantas från lagens tillämpning.

Den viktigaste utgångspunkten för regeringens förslag till ändringar av mönstringsregler verkar vara att minska kostnader. Det är självklart bra att alla ändringar som görs för att underlätta administration och minska kostnader är värda att beakta. Men ändringar får naturligtvis inte gå ut över säkerheten. Regeringens förslag riskerar att just leda till det.

Förvisso vill regeringen att intendenturpersonal även i fortsättningen ska genomföra hälsoundersökning av syn och hörsel. Men vi är oroade för att detta inte är tillräckligt för att garantera en hög säkerhet ombord.

Restaurangpersonal och annan s.k. intendenturpersonal ombord är sjömän i sjömanslagens mening, och de är därmed mönstringspliktiga. Varken regeringen eller Sjöfartsverket har något bemyndigande för att undanta sådan personal från mönstring idag.

Mönstringsreglerna har två syften. Det ena är att ge underlag för en säkerhetshöjande kontroll av fartygens bemanning. Bland annat kontrolleras att sjömannen har den behörighet som krävs och att han eller hon uppfyller de villkor som gäller för att inneha en befattning ombord, t.ex. i fråga om hälsa. Det andra syftet är att se till att sjömannen får sin sjötid registrerad i sjömansregistret som i sin tur ligger till grund för att erhålla olika behörigheter.

Samtliga ombord, även intendenturpersonalen, ingår i fartygets säkerhetsorganisation. Inte minst ur passagerarnas synpunkt är det viktigt att all personal kan hjälpa till vid en eventuell olycka. Vid mönstringen får arbetsgivaren en indikation om den enskildes erfarenhet i olika typer av fartyg. Därefter kan sjömannen i fråga placeras på rätt plats i säkerhetsorganisationen, och eventuellt upptäcks också personens utbildningsbehov i säkerhet.

Om en ändring av mönstringsplikten sker enligt det förslag som nu föreligger i propositionen, befarar vi att det kan leda till sämre säkerhet och trygghet för såväl personalen som passagerarna. Det skulle också leda till att personalen ombord på fartygen anställs med olika villkor, vilket vore olyckligt.

Mönstringen kan alltså inte ersättas av en hälsoundersökning genom kontroll av syn och hörsel, utan mönstringen ska ses som ett viktigt verktyg för att garantera en hög säkerhet till sjöss. Genom att alla personalgrupper genomgår mönstring tydliggör man även sammanhållningen av de olika personalgrupperna, och alla är anställda under samma villkor.

Vi anser att dagens mönstringsregler för intendenturpersonal på ett bättre sätt kan garantera en hög sjösäkerhet, än det förslag till ändringar som regeringen önskar genomföra. Mönstringsplikten för intendenturpersonal bör även gälla i framtiden.

Stockholm den 18 januari 2007

Anders Karlsson (s)

Christina Axelsson (s)

Claes-Göran Brandin (s)

Kerstin Engle (s)

Désirée Liljevall (s)

Lars Mejern Larsson (s)

Pia Nilsson (s)

Hans Stenberg (s)