Motion till riksdagen
2006/07:T388
av Karin Åström m.fl. (s)

Trafiksäkerhet


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vikten av NTF:s tydliga oberoende.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ett för NTF indexuppräknat anslag vilket möjliggör långsiktiga satsningar.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ökade anslag till folkbildning inom trafiksäkerhetsområdet.

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om förstärkta resurser till NTF.

Motivering

Sverige har en lång tradition i folkrörelsearbetet, vilket har medfört att olika viktiga frågor fått förankring i samhället och hos medborgarna.

Nollvisionen och nationell samling förutsätter en stark och fristående opinionsbildare inom trafiksäkerhetsområdet på både nationell, regional och lokal nivå.

Morgondagens trafikanter bör vara nollvisionens ambassadörer som för utvecklingen framåt mot en vägtrafik utan hälsoförluster. Detta kräver en ökad satsning på folkbildning så att trafikanternas attityder inte halkar efter den övriga utvecklingen. Speciellt viktigt är att folkbilda kring trafiknykterhet, hastighet och bilbälte.

Etappmålet för nollvisionen om max 270 dödade i trafiken ser inte ut att nås. 2007 är det dags att summera vad som gjorts på trafiksäkerhetsområdet de senaste åren. Även om målet inte kommer att nås finns det fortfarande mycket som kan göras. Inte minst behöver det föras en bred debatt i samhället om vikten av att fortsätta arbeta utifrån nollvisionen samt vikten av att formulera nya konkreta mål för trafiksäkerhetsarbetet. NTF är en viktig komponent i detta arbete och det är motiverat att extra resurser tillsätts för att inte trafiksäkerhetsarbetet ska tappa fart i ett läge där både trafikanter och systemutformare konstaterar att vi inte når etappmålet.

NTF:s finansiering

När dåvarande Kommunikationsdepartementet 1998 började direktadressera medel i regleringsbrev var detta ett erkännande av folkbildningsarbetet men också en markering av frivilligorganisationernas oberoende av enskilda myndigheter. År 2000 infördes en ny finansieringsmodell där Vägverket bestämmer hur mycket medel som ska gå till NTF för olika typer av projekt. Det finns även ett organisationsstöd inskrivet i regleringsbrevet. Sammantaget har detta inneburit att NTF fått göra betydande neddragningar av sin verksamhet, främst inom området folkbildning. Dessa neddragningar har även påverkat det stöd som NTF skulle behöva ge sina medlemsorganisationer i deras strävan att arbeta med trafiksäkerhet.

Vägverket har sedan 2001 upphandlat projekt för 27 miljoner kronor årligen. Ingen uppräkning av detta belopp har varit aktuellt, trots att NTF vid flera tillfällen visat att man är beredd att med medlemsorganisationernas hjälp utföra ett arbete av betydligt större omfattning. Organisationsstödet till NTF har även det legat på oförändrad nivå sen 2001 (25 miljoner kronor). Eftersom ingen uppräkning görs innebär detta i realiteten en minskning i betalningsförmåga på ca 1,5 miljoner kronor årligen. Dagens nivå är totalt sett en halvering jämfört med 1998. För denna summa förväntas NTF upprätthålla folkbildnings- och opinionsarbete nationellt, regionalt och lokalt.

Organisationsstödet till NTF bör vara kopplat till index så att uppräkning sker med automatik vid kostnadshöjningar i övriga samhället. För att kompensera för flera års minskad betalningsförmåga bör därutöver en justering göras av nivån på organisationsstödet till NTF. Detta är speciellt viktigt med hänsyn till de ökade insatser som behöver göras när det står klart att etappmålet för 2007 inte kommer att nås.

Stockholm den 26 oktober 2006

Karin Åström (s)

Lars U Granberg (s)

Maria Öberg (s)

Leif Pettersson (s)

Fredrik Lundh (s)

Kristina Zakrisson (s)