Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om en utökad miljöpolicy för Vägverket som innefattar byggandet av fler träbroar för biltrafik.
På vägverkets hemsida står att läsa om miljön och verkets mål. ”Vägtrafiken ska vara energieffektiv, resurssnål, kretslopps- och miljöanpassad. Så ser målen ut. Men vägen dit är lång. Vägtrafiken är idag en stor miljöbelastning. Koldioxidutsläppen från trafiken påverkar klimatet. Luftföroreningar och buller påverkar människors hälsa. Vägar och vägtrafik inverkar på natur- och kulturvärden och vatten. Vägverket har det övergripande ansvaret för vägtransportsystemets miljöpåverkan.”
Det är en bra ambition, men det går inte att utläsa något om vilka material verket ska använda vid exempelvis brobyggande.
I Norge finns det många träbroar och även världens längsta bilburna träbro. Här finns också en lång tradition och kunskap om hur man konstruerar limträbalkar för långvarig hållbarhet. Norge har bestämt sig för att ta till vara de traditionella näringar som finns i landet. Skogen är i vårt grannland precis som i Sverige en stor basnäring. Skogens råvara, trä, har många fördelar, inte minst när broar ska byggas.
I Sverige bygger vi dock broar i stål och betong och endast mindre träbroar. Det finns ett hundratal cykel- och gångbroar av trä. Det har även byggts en mindre träbro för biltrafik i Virserum i Småland och en träbro har även byggts i Skellefteå. Detta är en bra början, men i ett kretsloppstänkande borde miljöhänsyn alltid tas till olika material. En kretsloppsanalys där de olika byggmaterialen stål, trä och betong jämförs i såväl miljömässig som ekonomisk hållbarhet behövs i Vägverkets miljöpolicy. Denna policy bär därför utökas med betydelsen av materialval vid byggande av broar.