Motion till riksdagen
2006/07:T377
av Monica Green (s)

IT-samhället


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behoven för att främja utvecklingen mot IT-samhället.

Motivering

Sveriges riksdag och regering har nyckelroller i bildandet av IT-samhället. Det finns ett stort intresse bland de nationella parlamenten inom EU för att utveckla e-demokrati och IT med syfte att öka medborgarnas deltagande och myndigheters tillgänglighet. Därför borde dessa frågor göras mer synliga i dagordningen för ett IT-samhälle.

EU-kommissionen har antagit en aktionsplan i2010 för arbetet med IT-samhället. Inom denna ram borde Sverige driva följande frågor.

Konceptet e-medborgarskap. Detta innehåller alla medborgares möjlighet att delta i demokratiska processer. Genom aktionsplanen måste Sveriges riksdag och regering samt EU-kommissionen inte bara uppmärksamma en jämlik tillgång till IT och myndighetsservice online, IT-analfabetism samt geografiska och sociala klyftor i användningen av IT utan också prioritera skapandet av nya möjligheter och verktyg för att öka medborgarnas deltagande i politiken och i olika beslutsprocesser. Som en följd av detta måste offentlig förvaltning reformeras så att den är redo att ta till vara på och kan engagera medborgarna.

En effektiv offentlig förvaltning kräver demokrati och insyn. Reformering och utveckling av den offentliga förvaltningen krävs för att ge medborgarna bättre insyn och kontroll. ”Bättre styre” betyder även bättre kontroll av de styrande församlingarna, och på detta område har användningen av IT en underutvecklad roll i dag.

Parlamenten har en nyckelroll i utvecklingen mot IT-samhället, speciellt som de kan ge medborgarna större inflytande genom att öka tillgången på information och kunskap samtidigt som de nationella parlamenten och de offentliga förvaltningarna och myndigheterna kan ha stort utbyte av varandra.

Svenska institutioner borde vara föregångare och förebilder för demokratiskt styre med framtidsvisioner och nya möjligheter för medborgerligt deltagande och insyn samt modern, representativ och god förvaltning.

Icke-statliga organisationer spelar en allt större roll i den demokratiska processen, och dessa bör uppmuntras och stödjas för att göra medborgarna mer delaktiga.

Sverige och Europa har möjligheten att bli världsledande i effektiv förvaltning. Därför måste vi främja utvecklingen mot IT-samhället.

Stockholm den 26 oktober 2006

Monica Green (s)