Motion till riksdagen
2006/07:T376
av Hans Olsson m.fl. (s)

Götalandsbanans betydelse för Sjuhäradsbygden


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om Götalandsbanans betydelse för Sjuhäradsbygden.

Motivering

Götalandsbanan, en järnvägslinje som är mycket viktig för att utveckla stråket Göteborg–Stockholm söder och öster om Vättern, lanserades i mitten på 80-talet. Det finns rikligt med underlag som visar på projektets betydelse för att binda samman regionerna i detta stråk, vilket också kan bidra till att stärka hela landets konkurrenskraft. Detta senare motiv har fått ytterligare understöd genom tillkomsten av Europakorridorsprojektet.

I denna motion vill vi peka på betydelsen av Götalandsbanan också ur ett lokalt/regionalt perspektiv. Utifrån ett sådant perspektiv har nu också projektet kommit med i långsiktsplaneringen, och Banverket arbetar nu med planläggning i linjens båda ändar Göteborg (sträckan via flygplatsen Landvetter) och Stockholm (Ostlänken via Nyköping).

Genom att Banverket numera tydligt knyter dessa utbyggnader till Götalandsbanan som en sammanhängande järnvägslinje mellan Stockholm och Göteborg får projektet också stark bäring på övriga regioner, t.ex. Sjuhäradsbygden. Både med detta regionala perspektiv och med det större nationella påbörjas nu en idéstudie av kommunerna på den mellanliggande sträckan Borås–Linköping.

För Sjuhäradsbygden betyder Götalandsbanan mycket. För det första blir Boråsområdet sammanknutet med Göteborgsområdet till en mer sammanhållen arbetsmarknadsregion som följd av de snabbare förbindelserna, som kommer att möjliggöra en betydligt mer omfattande arbetspendling åt båda håll än vad som i dag är möjligt. Detta medför i sin tur betydligt bättre förutsättningar för företags- och sysselsättningstillväxt. Tillgången på arbetskraft kommer ju att öka. Det ger också en ökad möjlighet för studerande vid våra många utbildningsinstitutioner att dagpendla.

Det skapar också en större stabilitet i samhället i den meningen att man kan bo kvar på sin ort när man studerar och även när man byter jobb. Det blir lättare att ordna jobb åt alla familjeförsörjare. Det i sin tur skapar förutsättningar för ett bättre liv för samhällsmedborgarna, som rimligen positivt också påverkar produktionsutvecklingen och därmed den ekonomiska tillväxten.

Samma effekt kommer utbytet mellan den högre utbildningens institutioner att bidra till. Detta utbyte ökar rimligen genom en tidsmässig regionförminskning.

Denna positiva utveckling berör inte enbart Sjuhäradsbygdens relation till Göteborgsregionen, även om Göteborg genom sin storlek har en särskilt viktig påverkan. Den berör också Jönköping. Förbindelserna med södra Vättern-området förbättras kraftfullt med Götalandsbanan, vilket öppnar nya möjligheter som kompletterar Göteborgsrelationen och gör att Sjuhäradsbygden sammanbinder två dominerande regioner i södra Sverige. I någon mån kommer också som följd av bl.a. arbetspendling Sjuhäradsbygden att få en ny relation till Linköping. Av särskild betydelse kan i det här fallet ökade relationer inom utbildnings-, forsknings- och utvecklingssektorerna bli. Våra region­centrum blir genom den nya banan utvecklingsnoder i södra delen av landet.

På gränsen mellan Göteborgsregionen och Sjuhäradsbygden ligger Landvetters flygplats. Anslutningen av flygplatsen till Götalandsbanan kommer att få märkbara effekter. Flygplatsen kan utvecklas genom att dess upptagningsområde avsevärt ökas.

Det ger i sin tur fler arbetstillfällen. Sannolikt blir det fler utrikes flygförbindelser, vilka i sin tur gynnar hela det västsvenska och mellansvenska näringslivets utveckling, även i meningen ökade arbetstillfällen i våra regioner.

Borås järnvägsstation kommer att bli en av knutpunkterna i ett sydsvenskt tågsystem, vilket naturligtvis stärker vår region. Götalandsbanan ger också spin-off-effekter på anslutande järnvägsstråk till fördel inte minst för miljön.

Västsverige är mer utsatt för luftföroreningar än landets östra delar, främst genom bidrag utifrån på grund av de förhärskande västliga vindarna. Götalandsbanan kan självfallet inte påverka det, men däremot en ytterligare minskning av våra egna utsläpp från den vägburna trafiken, vilket blir mer angeläget på grund av den belastning som utsläppen utifrån medför och som vi inte i samma utsträckning kan påverka. En effekt blir också att behovet av utbyggnad av nya trafikleder och parkeringsanläggningar i någon mån minskar, vilket är ekonomiskt positivt för samhället.

Götalandsbanan är således ett tillväxtprojekt även sett ur ett lokalt/regio­nalt perspektiv och ger vår region helt allmänt en förstärkt utvecklingsmöjlighet.

Vi anser det således mycket angeläget att den utbyggnad som nu kommer att påbörjas i respektive ändar av banan får en snar fortsättning däremellan, dvs. på sträckan Borås–Linköping. Därigenom kommer också dessa investeringar att mer fullt ut nyttjas.

Stockholm den 23 oktober 2006

Hans Olsson (s)

Phia Andersson (s)

Ann-Christin Ahlberg (s)