Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om genomförandet av Europabanan och Europakorridoren.
Sveriges geografi samt läge i norra Europa kräver kraftiga infrastruktursatsningar för att öka det interregionala samt internationella resandet. Vi måste finna infrastrukturlösningar som lever upp till framtidens krav på snabbhet och tillförlitlighet men också på vår tids miljökrav. Det är nödvändigt för att vi ska ha en fortsatt god jobbtillväxt och bibehålla vår konkurrenskraft. På den europeiska kontinenten finns goda exempel på hur höghastighetståg med framgång bundit samman regioner och utvidgat arbetsmarknader. Med hastigheter upp till 350 kilometer i timmen har höghastighetståg tagit stora marknadsandelar på bekostnad av flyg- och bilresande.
I Sverige har det även funnits långtgående planer för hur ett framtida infrastrukturnät för höghastighetståg ska utformas, främst formulerat i projektet Europakorridoren med de två föreslagna sträckningarna: Götalandsbanan respektive Europabanan. Arbetet med Götalandsbanan har påbörjats, medan arbetet med Europabanan skjutits på framtiden på obestämd tid.
Visionen är att Europabanan ska utgöra en del i ett framtida järnvägssystem som ansluter Mellansverige till det höghastighetsnät som nu byggs på den europeiska kontinenten. Europabanan utgör därmed en viktig del i att skapa ett järnvägsnät i Sverige som tar vara på järnvägens stora potential i ett internationellt miljöanpassat transportsystem.
I den nationella planeringen av framtida infrastrukturinvesteringar är det av stor vikt att ha ett europeiskt perspektiv som grund för arbetet. Det gäller också att i samverkan med andra berörda länder arbeta för att de investeringar som görs blir hållbara också på längre sikt. Ett exempel är den principöverenskommelse som träffats mellan de danska och tyska regeringarna om att bygga en fast förbindelse över Fehmarn bält. Det planeras för en motorväg och en dubbelspårig järnväg som kommer att leva upp till den hastighetsstandard på ca 350 kilometer i timmen som utgör den moderna europeiska standarden. Förbindelsen beräknas kunna vara klar till år 2015 och är en satsning som även kommer att påverka Sveriges transportkapacitet.
För att kunna integrera den svenska järnvägen med ett europeiskt höghastighetsnät krävs en hållbar och långsiktig lösning för den fasta förbindelsen över Öresund. Flera indikatorer pekar nämligen på att Öresundsbron inte kommer klara en ytterliggare ökning av tågtrafiken, varför vi bör överväga en framtida sträckning av Europabanan över norra Öresund. En fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör skulle dessutom få mycket positiva regionala effekter på arbetsmarknaden i nordvästra Skåne och norra Själland.
Fehmarn bält-förbindelsen möjliggör att ett svenskt höghastighetsnät för tåg kan integreras i det europeiska, med positiva effekter på svensk miljö, tillväxt och arbetsmarknad. Därför föreslår vi att planeringsarbetet för ett genomförande av Europabanan snarast återupptas.