Motion till riksdagen
2006/07:T372
av Catherine Persson (s)

EU-mopeder


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om EU-mopeder och regler för deras framförande.

Motivering

Olika trafiksäkerhetsinsatser har genom åren beslutats och genomförts för att minska antalet dödade och skadade i trafiken. Samtidigt tillkommer ”nya riskfaktorer” som motverkar dessa insatser. EU‑mopederna och på vilka sätt dessa alltför ofta framförs kommer att försvåra möjligheterna att nå målet om nollvision i trafiken. Högsta tillåtna hastighet med EU‑moped mopedklass I är 45 kilometer i timmen. Tyvärr kan mopeden på ett enkelt sätt befrias från den s.k. strypanordning som ska reglera högsta hastighet. Detta möjliggör i stället en högsta hastighet motsvarande ca 70 kilometer i timmen. Vittnesmål finns om att en del återförsäljare gärna visar köparen hur man avlägsnar denna s.k. strypanordning. Köparna är ofta 15‑åriga flickor och pojkar. Dessutom krävs endast ett enklare kunskapsprov för att erhålla förarbevis för mopedklass I.

Under de senaste åren har jag vid åtskilliga tillfällen blivit omkörd av förare på EU‑mopeder som framförts i mycket hög hastighet. Olycksstatistiken för mopedister visar en kraftig ökning vad avser dödsolyckor. EU‑mopederna har blivit snabba dödsmaskiner. Försäkringsbolagen har successivt höjt premierna rejält då EU‑mopederna är ytterst stöldbegärliga, är relativt dyra och olycksfrekvensen har ökat dramatiskt.

Regeringen bör verka för att återförsäljare tar ett ökat ansvar vid försäljning av EU‑mopeder. Det bör undersökas huruvida det är möjligt att kräva av tillverkarna att EU‑mopederna tillverkas på ett sådant sätt att den s.k. strypanordningen inte går att avlägsna eller att mopeden helt enkelt inte går att framföra i högre hastighet än vad lagen föreskriver. Regeringen bör också undersöka och överväga möjligheterna till omklassificering av fordonet, höjd åldersgräns för framförandet av EU‑moped samt ökad utbildning och test för att få framföra detsamma.

Stockholm den 28 oktober 2006

Catherine Persson (s)