Motion till riksdagen
2006/07:T362
av Michael Hagberg m.fl. (s)

Trafik och infrastruktur i Södermanlands län


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om infrastruktursatsningar i Sörmland.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att påskynda bygget av Ostlänken.

Motivering

För utvecklingen i Sörmland och i hela Mälardalen är det mycket angeläget att de planer som finns för de infrastruktursatsningar som planeras i Sörmland genomförs i den takt som är planerade. Stockholms- och Mälardalsregionen växer snabbt.

Befolkningsökningen har gått stadigt uppåt och flera arbetstillfällen har skapats under de senaste decennierna. Prognoserna visar också på en fortsatt positiv utveckling. För Sörmlands del har utvecklingen lett till en stadig ökning av arbets- och studiependlingen till och från grannlänen under ett par årtionden. Utbytet är allra störst med Stockholm. Förutsättningarna för att denna positiva trend fortsätter är att det finns en väl utbyggd infrastruktur och en välfungerande kollektivtrafik. Snabba, direkta och tillförlitliga förbindelser mellan huvudorter och större arbetsplatsområden utanför länet är ett av villkoren för att klara utvecklingen. Andra villkor är att det finns ett bra fungerande vägnät för person- och godstransporter.

Därför är det betydelsefullt att de planerade infrastruktursatsningarna inte försenas utan att spårkapaciteten till och från Stockholm förbättras så snart som möjligt. För att Sörmland fullt ut ska kunna tillgodogöra sig förbättringar och investeringar i järnvägsspår krävs att arbetet med Citybanan slutförs.

De aktuella investeringar som finns i Banverkets plan för 2004–2015 för Sörmland måste därför genomföras i sin helhet. Dubbelspår på hela Svealandsbanan är på sikt en nödvändighet. På kort sikt bör en 50-procentig utbyggnad ske. Att höja kapaciteten längs Västra stambanan är en annan nödvändig åtgärd.

Ostlänken

Det planerade dubbelspåret Linköping–Nyköping–Järna, den s.k. Ostlänken, måste genomföras som planerat eller om möjligt byggstarten tidigareläggas. Av en delrapport från regeringens förhandlingsman framgår det att en tidigareläggning är möjlig. Det kräver att planeringsarbetet påskyndas och samordnas mellan staten och berörda kommuner, länsstyrelsen och regionen samt att man har parallella planeringsprocesser. Ett sådant arbetssätt skulle innebära att byggstarten kan tidigareläggas fyra år till 2010 i stället för planerade 2014. En slutrapport från utredningen lämnas till regeringen i november 2006.

Vägprojekt

Sörmland har endast ett objekt i Vägverkets nationella plan för vägar, förbifarten Katrineholm. Investeringen har en stor betydelse inte enbart för Katrineholm utan också för den regionala och storregionala framkomligheten. Det är viktigt att staten inte försämrar förutsättningar att genomföra länets transportplan för 2004–2015. Väg 55 är en viktig länk mellan länets västra del och den så viktiga marknaden i Stockholm. Därför är det angeläget att denna vägutbyggnad prioriteras.

De planerade infrastruktursatsningarna i länet har en stor betydelse för utvecklingen i hela regionen men också för landet i sin helhet. Det är viktigt att ge regeringen till känna att de nödvändiga trafik- och infrastruktursatsningarna kommer till stånd. Vidare bör regeringen ta initiativ till att påskynda planeringen av Ostlänken och snarast ge Banverket i uppdrag att initiera de samordnade planeringsprocesserna.

Stockholm den 30 oktober 2006

Michael Hagberg (s)

Laila Bjurling (s)

Elisebeht Markström (s)

Fredrik Olovsson (s)