Motion till riksdagen
2006/07:T355
av Christer Winbäck m.fl. (fp)

Trafik i Västsverige


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Europaväg 6 byggs ut till fyrfältsväg genom hela Bohuslän.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en utbyggnad till motorvägsstandard hela vägen mellan Göteborg och Stockholm genom upprustning av Europaväg 20.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om förbättring av vägsträckan mellan Uddevalla och Lysekil (väg 161).

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en vägsträckning in mot Göteborgs hamn.

  5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en ny förbindelse över/under Göta älv.

  6. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vägsträckorna Borås–Trollhättan, Borås–Alingsås samt sträckan Vårgårda–Herrljunga.

  7. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om färdigställande av tunneln genom Hallandsåsen.

  8. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om byggandet av Västlänken.

  9. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en utbyggnad av Götalandsbanan med förbindelse till Landvetter.

  10. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en utbyggnad av Bohusbanan.

  11. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vägar och järnväg i Dalsland.

  12. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om sjöfarten.

Motivering

Västsverige är en betydande industriregion med många företag, vilka är i stort behov av fungerande transporter såväl på väg som på järnväg. Ett angeläget mål inom regionen är att knyta ihop städer och landsbygd och genom s.k. regionförstoring stimulera ekonomisk tillväxt genom att underlätta arbetspendling och transporter mellan de i regionen ingående delarna. För att lyckas med detta krävs betydande satsningar på transportinfrastrukturen. Dåliga vägar ger också en hög nivå på antalet skadade och döda i trafiken.

Folkpartiet anser att det behöver satsas på en utbyggnad av järnvägssektorn men också att stora behov nu finns på vägsidan och då speciellt när det gäller utbyggnad av vissa vägavsnitt samt drift och underhåll av vägar. En balans mellan vägar och järnvägar är nödvändig. Det är av yttersta vikt att hela regionen har en sådan standard på vägnätet att både råvaruförsörjningen till industrin kan tryggas hela året och att de färdiga produkterna kan fraktas därifrån. Det är även nödvändigt att järnvägsnätet håller en hög standard så att det blir attraktivt för både person- och godstransport. En dåligt genomförd transportpolitik i Västsverige hämmar den goda utvecklingen och håller antalet skadade och döda i trafiken på en fortsatt hög nivå.

Satsningar i Västsverige

En utbyggnad av Europaväg 6 till motorvägsstandard pågår för närvarande längs två sträckor i Bohuslän. Ingen ytterligare försening av igångsättandet på kvarvarande sträckor kan accepteras. Målet om full utbyggnad till år 2010 är fortfarande möjligt att uppfylla. Dagens situation präglas av framkomlighetsproblem som orsakas av långa köer när vägen omväxlande är fyrfältsväg, omväxlande relativt smal tvåfältsväg. Olyckor inträffar regelbundet på grund av avsnitt med dålig vägstandard i kombination med stark trafik. Det är en trafik som dessutom ständigt ökar.

Avgörande är nu också att regeringen fattar beslut om nödvändiga tillstånd. Särskilt viktigt är det att dragningen förbi världsarvet i Tanum får en snar lösning. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Motorvägsstandard hela vägen mellan Göteborg och Stockholm är ett måste. Detta uppnås bl.a. genom en upprustning av E 20 genom Västergötland. Vägen är i dag en tvåfältsväg med stark trafik, och många allvarliga olyckor inträffar där. Den pekas även ut som ett mycket viktigt stråk av bl.a. Godstransportdelegationen. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Riksväg 44 mellan Trollhättan och Uddevalla är i november 2006 färdigställd som motorväg, vilket är en kraftig förbättring av en väg som har varit en av de mest olycksdrabbade i landet. Det är en länk för att knyta samman fyrstadsområdet. För att ytterligare förstärka denna länk bör riksväg 44 förlängas till Lysekil (nuvarande väg 161) och en upprustning även ske på denna sträcka. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Väg 45 har lyfts fram vid många tidigare tillfällen. Vi kan nu konstatera att vi till en del blir tillgodosedda om vägen lyfts upp till Europaväg samt att speciella satsningar genomförs för att underlätta pendling, framför allt för att bistå bilindustrin i Trollhättan.

En förbättrad vägsträckning in mot Göteborgs hamn behövs. Hamnen är ett nav för sjötransporter för Göteborg och en stor del av Sverige. En framtida ökning av transporter från Norge kommer ytterligare att förstärka behovet av en ändamålsenlig trafiklösning. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

En ny förbindelse måste skapas över eller under Göta älv för att förbättra trafiksituationen. I dag är trafiken under delar av dagen tidvis stillastående. Såväl tunga transporter, arbetspendling som annan trafik försvåras kraftigt med dagens situation. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Vägsträckan 180 mellan Borås och Trollhättan innehåller delsträckor med synnerligen dålig standard. Nämnas kan sträckan mellan Borås och Alingsås som är under all kritik. Tät pendling samt en hel del transporter sker på denna vägsträcka. Det är dessutom stora behov av bra förbindelser till våra två stora lasarett: Näl i Trollhättan samt Borås lasarett.

Vägsträckan mellan Herrljunga och Vårgårda har under lång tid diskuterats. Stora företag i båda orterna medför stor pendlingstrafik. Vägsträckan innehåller några olycksdrabbade avsnitt med backkrön och feldoserade kurvor. Vägsträckan är i stort behov av breddning och sträckning. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Det är även angeläget att väg 172, som är en viktig vägförbindelse för Dalsland, upprustas till godtagbar standard. I steg två är det viktigt att väg 173 samt Nössemarksvägen åtgärdas.

Tunneln genom Hallandsåsen

Tunneln genom Hallandsåsen måste färdigställas. Tunneln är en viktig länk för tågtrafiken på Västkustbanan och kommer, när den färdigställts, att avsevärt öka attraktiviteten för tåg i stället för bil på den aktuella sträckan. Färdigställandet måste dock ske på ett säkert och riskfritt sätt, enligt de miljökrav som ställts på projektet. På senare tid har olika kostnadsberäkningar för ett färdigställande figurerat i medierna. Om kostnaden för projektet hotar att öka kraftigt jämfört med de ursprungliga beräkningarna får naturligtvis en omprövning ske. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

En utökning av trafiken för regional och nationell persontrafik samt en utökning av godstrafik som kräver kapacitetshöjande åtgärder är nödvändig. I Västsverige utgör Göteborgs central en betydande flaskhals med sin säckkonstruktion. Tågförbindelsen Västlänken skulle underlätta tågtrafiken genom Göteborg väsentligt så att tågsystemet som helhet kan utvecklas. Detta är en förutsättning för att en långsiktig och hållbar transportförsörjning ska kunna åstadkommas. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

En utbyggnad mot Borås med förbindelse till Landvetters flygplats för att tillgodose transporter till flygplatsen är nödvändig. Trafiksituationen är ohållbar och försvårar möjligheten att på ett smidigt sätt ansluta till flygplatsen. Att få möjlighet att på samma sätt som Arlanda ha ”pendeltrafik” skulle kraftigt öka attraktiviteten hos flyget och möjligheten att konkurrera med andra trafikslag. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Bohusbanan måste rustas upp för att järnvägstrafiken ska bli ett konkurrenskraftigt alternativ. Genom satsningar på uppgradering av banan kan restiderna längs sträckan Göteborg–Strömstad kortas betydligt och tågtrafiken kan då få en än större betydelse för arbetspendling, vilket också innefattar resor av studerande som dagligen använder sträckan, främst med Uddevalla och Göteborg som mål. Dubbelspår mellan Uddevalla och Göteborg skulle dramatiskt förbättra både pendlingsmöjligheterna och möjligheten att transportera gods på järnväg. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Godstrafiken på järnväg till Lysekils hamn är helt avgörande för verksamheten där, men även annan godstrafik kan utvecklas – t.ex. är man på Munkedals bruk positivt inställd till transport via järnväg. Sammantaget innebär detta att trafik flyttas från väg till järnväg och att det totalt sett blir ett ökat resande med kollektivtrafik. Vid en värdering av Bohusbanan är det viktigt att komma ihåg att en strikt samhällsekonomisk analys inte tar med alla effekter. Hänsyn måste också tas till riksdagens transportpolitiska mål: tillgänglighet, transportkvalitet med säker trafik, god miljö, regional utveckling och jämställdhet – faktorer som inte alltid kan mätas och värderas i en sådan analys.

Dalsland är en del av Västra Götaland som har landets kanske mest eftersatta vägar. Under tid för tjällossning är stora delar av vägnätet avstängda för trafik. Dessa avstängningar hotar såväl arbetspendling som industrins behov av farbara vägar för att möjliggöra en rimligt planerad produktion. Att medel avsätts för tjälsäkring av vägar i Dalsland är en nödvändig åtgärd som dessutom måste skyndas på. Järnvägens utbyggnad mot Oslo med rimligt antal stopp i Dalsland är också angelägen. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Vattenvägar

Sjöfart är, särskilt för bulktransporter, en miljömässigt och ekonomiskt effektiv transportform. Ytterligare transporter kan lockas över till sjöfart under förutsättning att hamnar och lastsystem fortlöpande moderniseras. Det gäller särskilt inlandshamnar framför allt i Vänern, där sjötransporter utgör ett attraktivt och säkert alternativ till järnvägs- och lastbilstransport. Ett tankfartyg som går upp i Vänern via Göta älv motsvarar 40–45 tankbilar på väg. Folkpartiet vill genom en annorlunda kommunal hamnpolitik och en annan avgiftssättning stimulera insjöfarten. Regeringen bör hitta ett system så att insjö- och kustfart i Sverige kan öka och därmed tryggas. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Stockholm den 31 oktober 2006

Christer Winbäck (fp)

Anita Brodén (fp)

Jan Ertsborn (fp)

Eva Flyborg (fp)

Lars Tysklind (fp)

Cecilia Wigström i Göteborg (fp)