Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Inlandsbanan ska betraktas som nationellt stråk med särskild betydelse för Sveriges inland.
Inlandsbanan mellan Kristinehamn och Gällivare byggdes en gång i tiden för att förbinda Bohuslän med övre Norrland. En viktig utgångspunkt var att byggandet skulle bidra till en positiv utveckling av Norrlands inland och att Inlandsbanan skulle utgöra en viktig del i ett nationellt och sammanhållet järnvägssystem. Den egentliga Inlandsbanan är mer än 130 mil lång, och sträcker sig från Kristinehamn till Gällivare.
I dag sträcker sig Inlandsbanan mellan Mora och Gällivare. Den är 110 mil lång och utgör ca 10 % av vårt nationella järnvägsnät. Ekonomiska medel för drift, underhåll och tågledning tillförs bolaget i särskild ordning. Inlandsbanan är en del av vårt kulturarv och utgör ett nationellt stråk.
Mellan Mora och Gällivare har godsmängden ökat stadigt det senaste decenniet, och sträckan är nu en betydande och intressant transportled. Under sommartid bedrivs persontrafik kring den ökande turistnäringen.
En upprustad inlandsbana mellan Kristinehamn och Gällivare skulle förbinda Norrlands inland med Vänern. Inlandsbanan skulle även förbindas med Bergslagsbanan. Den relativt korta nedlagda sträckan mellan Persberg och Mora är en felande länk i det nationella järnvägsstråk som Inlandsbanan utgör. I dag finns en stor potential för godstrafik på Inlandsbanan. Det ger i sin tur en resurs för utvecklingen av inlandets näringsliv. Godsvolymerna på Vänern skulle öka påtagligt, vilket skulle vara bra för hela regionen.
Den totala sträckan som måste upprustas är endast 16,7 mil. Den sydligaste delen, Persberg–Kristinehamn, används för trafik och finns med som länsjärnväg i länstrafikprogrammet för Värmland.
En komplett upprustad inlandsbana i hela sin ursprungliga längd kan utgöra en stor resurs vid utvecklingen av inlandets näringsliv. Hela 80 % av godsmängden på banan i dag går på export. Stor utvecklingspotential finns på godssidan. Detta bör ges regeringen till känna.