Motion till riksdagen
2006/07:T290
av Carina Hägg m.fl. (s)

Europakorridoren


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om Europakorridoren och behovet av en samlad svensk transportstrategi i ett EU- och Europaperspektiv.

Motivering

Goda kommunikationer med övriga Europa är nödvändiga för att Sverige ska kunna konkurrera eftersom Sverige ligger i Europas utkant. Järnvägen har då en central roll. Europabanan och Götalandsbanan – Europakorridoren – som omfattar ett område från Stockholm och Mälardalen ner genom Danmark till Hamburg i Tyskland, är en viktig del av den utbyggnad av järnvägen med höghastighetståg som planeras i Europa.

En viktig – för att inte säga avgörande – del av projektet är byggandet av en fast förbindelse över Fehmarn bält mellan Puttgarden i Tyskland och Rödby i Danmark. Det tycks nu finnas goda förutsättningar för att en sådan förbindelse kan komma till stånd. Den svenska regeringen bör arbeta aktivt för att så kommer att ske. Det är angeläget att den svenska regeringen samverkar med Tyskland och Danmark så att förbindelsen över Fehmarn bält blir en del i ett europeiskt höghastighetsnät där också Sverige ingår.

Ett fullföljande av Nordiska triangeln för att knyta ihop de nordiska huvudstädernas väg- och järnvägssystem är också angeläget. Även det förutsätter en nära samverkan och kontakter med regeringarna i Danmark, Tyskland, Norge och Finland samt ett aktivt svenskt arbete inom olika EU-organ.

Hastighets-, kapacitets- och standardfrågorna på det svenska järnvägsnätet studeras även inom ramen för det arbete som bedrivits av ett stort antal kommuner, regionala organ och näringslivsföreträdare för Europakorridoren. Europakorridoren består av all befintlig infrastruktur i hela södra Sverige kompletterad med de nya järnvägarna med höghastighetskapacitet, Europabanan och Götalandsbanan. Arbetet inom olika delar av Europakorridoren har på en rad olika delsträckor gått in i ett alltmer konkret skede genom pågående utbyggnader enligt den av regering och riksdag beslutade investeringsplanen för åren 2004–2015.

Som exempel kan nämnas att Götalandsbanan från Stockholm via Jönköping till Göteborg nu planeras för fullt i vissa delsträckor inom ramen för gällande investeringsplan för 2004–2015. I slutet av december 2005 tillsatte regeringen en förhandlingsman för att undersöka förutsättningarna för en tidigareläggning av utbyggnaden av järnvägen Stockholm–Nyköping–Linköping (Ostlänken). Förhandlaren ska föra diskussioner med Banverket och de lokala och regionala aktörer som förutom staten har ett intresse av en utbyggd spårkapacitet, om förutsättningarna för en tidigareläggning av utbyggnaden. Uppdraget ska redovisas till regeringen senast den 15 november 2006.

För Götalandsbanan på delen Borås–Jönköping–Linköping har en grupp bildats som i projektform ska bedriva en samordnad samhällsplanering och trafikplanering för sträckan. I gruppen ingår Tranås, Aneby, Jönköping, Ulricehamn och Borås kommuner. Vidare ingår Regionförbundet Östsam, Regionförbundet Jönköpings län och Sjuhärads kommunalförbund samt Europakorridoren AB. En idéstudie utarbetas och ska överlämnas till Banverket 2007.

Mot bakgrund av pågående processer inom EU med de transeuropeiska transportnätverken, TEN-T, samt inom Danmark och Tyskland med Fehmarn belt-projektet bör den svenska regeringen formulera en samlad svensk transportstrategi i ett EU- och Europaperspektiv. Denna bör innehålla åtgärder för att tidigt driva svenska ståndpunkter i frågor som rör planeringen av internationella transportlänkar.

Stockholm den 26 oktober 2006

Carina Hägg (s)

Göte Wahlström (s)

Margareta Persson (s)

Thomas Strand (s)