Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av en ny Skurubro.
Nacka och Värmdö är populära kommuner att bosätta sig i. Det är mycket som lockar, bl.a. naturen, miljön, människorna och arbetsplatserna. Det gör att Nacka och Värmdö tillhör de kommuner som växer snabbast i hela Sverige.
Redan idag är Skurubron i Nacka en flaskhals med köer och svåra olyckor som följd, och utvecklingen hindras. Sårbarheten är stor eftersom Skurubron är den enda egentliga tillfarten till Boo och Värmdö, dvs. områdena öster om Skurubron. Alternativa vägar finns inte, förutom en liten bilfärja mellan Värmdö och Rindö. Det finns inte en stad i landet med 65 000 invånare (exempelvis Kalmar eller Karlskrona) som skulle acceptera en tvåfilig motorväg som enda anslutningsmöjlighet.
Skurubron byggdes 1915 och kompletterades med nya körfält 1957. Sedan dess har befolkningen öster om bron mer än tredubblats till dagens 65 000. Om 15 år bedöms antalet invånare ha ökat med ytterligare 20 000 personer. Dagens trafiksituation kommer därför att förvärras snabbt i takt med att befolkningen och arbetsplatserna ökar.
Trafikflödet över Skurubron i riktning mot Stockholm har idag passerat 3 200 fordon under rusningstimmen på morgonen med köer som följd. Redan år 2015 beräknas antalet fordon ha passerat 5 000, en ökning på över 50 procent. Om huvudstadsregionen skall kunna växa måste trafiksituationen förbättras. Vi behöver bygga ut både vägarna och kollektivtrafiken för att klara tillväxten. Ett akut behov är fler körfält över Skurusundet.
Värmdöleden (väg 222) är en statlig väg, men staten (Vägverket) har inte avsatt några pengar för att åtgärda trafikproblemen under de närmaste tio åren. Om Nacka, Värmdö och staten samarbetar skulle vi kunna få till stånd en ny bro före år 2015. Ett sådant initiativ har presenterats av Nacka kommun. Det går ut på att Nacka och Värmdö kommuner förskotterar den nya bron, som beräknas kosta 350–400 miljoner kronor, och att staten tar kostnaderna därefter.