Motion till riksdagen
2006/07:T221
av Birgitta Sellén (c)

E 4 Sundsvall


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att E 4 genom Sundsvall bör byggas via offentlig-privat partnerskap (OPP).

Motivering

E 4:an är Sveriges viktigaste väg för person- och godstrafik. Den binder samman Norrland med Stockholm, södra Sverige och vidare mot Europa. Dagens E 4 genom Sundsvall har mycket trafik och stora brister, vilket innebär att vägen är en besvärlig flaskhals för hela landet.

Vägavsnittet genom Sundsvall har trafikmängder på närmare 30 000 fordon per dygn. Inget annat vägavsnitt norr om Uppsala har högre trafikmängder. E 4 Sundsvall har en låg vägstandard längs i stort sett hela den två mil långa sträckan. Längs den sträckan finns det många vägkorsningar och väganslutningar. Dessutom finns det många utfarter från fastigheter längs den beskrivna sträckan. Detta innebär tyvärr att många olyckor inträffar årligen. Under den senaste tioårsperioden har omkring 50 personer omkommit eller fått svåra skador. Därför är det viktigt att det snabbt byggs en ny E 4 genom Sundsvall. Europavägen måste få bättre framkomlighet som ger högre trafiksäkerhet och dessutom en bättre miljösituation. Genom att det ofta bildas långa köer längs den starkt trafikerade vägen, som har hastighetsbegränsningar på 50- eller 70 km/tim, samlas avgaserna och skapar dålig miljö. Sundsvall ligger dessutom i en svacka med höga berg runt omkring, vilket förstärker miljöproblemen.

E 4 Sundsvall har en viktig nationell, regional och lokal funktion och av den anledningen är det av stort behov att E 4-bygget kommer i gång så snart som möjligt. Vägverket har tittat på projektet och bedömer att det ska byggas en 22 km ny fyrfältig väg och kostnaden beräknas till 1 900 miljoner kronor. Flera gånger har resurser avsatts i statsbudgeten, men startåret skjuts ständigt upp. Stora och långsiktiga samhällsinvesteringar drabbas alltför ofta av förseningar och därmed också av fördyringar av projekten. Av den anledningen anser jag att man bör hitta andra finansiella lösningar. Då är offentlig-privat partnerskap (OPP) en bra lösning, som prövats i olika sammanhang. Det handlar om ett professionellt och affärsmässigt samarbete, där den offentliga uppdragsgivaren har hela beslutanderätten över projektets inriktning och omfattning.

Fördelar med OPP

Fördelarna med offentlig-privat partnerskap är bl.a.

Sundsvall ligger i Västernorrlands län, som är ett i grunden rikt län med goda utvecklingsmöjligheter. Att dessa förutsättningar tas till vara är inte bara ett regionalt intresse utan i allra högsta grad en nationell angelägenhet. Skogsindustrin och andra delar av näringslivet i Västernorrland har hög produktion och är världsledande inom många områden.

Länets näringsliv domineras av exportindustri, företrädesvis baserad på länets stora skogs- och energitillgångar. I dag ligger för övrigt regionen i startgroparna för miljövänliga drivmedel och har kommit långt i framtagandet av etanol och andra biobränslen.

Länets industri redovisar stora förädlingsvärden och ett nettoexportvärde i samma storleksordning som hela landets bilindustri. Det innebär att ett väl fungerande transportsystem till och från länet är en angelägenhet för hela Sverige.

Länsstyrelsen i Västernorrland har länge arbetat för att pröva alternativ till traditionell anslagsfinansiering för att genomföra bygget av E 4 Sundsvall. Det blir viktigare och viktigare att privata aktörer samarbetar med det offentliga. Av den anledningen anser jag att riksdagen bör ta initiativ till att låta bygga E 4 Sundsvall via offentlig-privat partnerskap. Detta bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 23 oktober 2006

Birgitta Sellén (c)