Motion till riksdagen
2006/07:So476
av Kerstin Andersson m.fl. (s)

Lokala barn- och ungdomsombud


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om inrättande av lokala barn- och ungdomsombud.

Motivering

Barnkonventionen har funnits i 17 år, och Sverige är ett av de 192 länder som förbundit sig att följa konventionen och dess bestämmelser. Riksdagen har sedan flera år tillbaka antagit en strategi för konventionen och dess bestämmelser. I korthet innebär det att barns och ungas rättigheter ska respekteras, och de ska ges möjlighet till utveckling, trygghet samt inflytande och del­aktighet.

I kommuner, landsting och regioner går arbetet med barnkonventionen framåt, men det går sakta. 73 % av kommunerna hade år 2005 fattat beslut om att tillämpa barnkonventionen på en övergripande nivå. Både kommuner, landsting och statliga myndigheter behöver förbättra barnperspektivet i beslutsfattandet.

Barn och ungdomar känner inte till vilka rättigheter de har. Många vet inte att de har rätt att uttrycka sin åsikt i samhällsfrågor. Det gäller frågor som rör alltifrån förskolan, skolan, boendemiljön till fritiden. Många av dessa frågor måste lösas och beslutas på det lokala planet. Det kan gälla fritidsaktiviteter, mobbning i skolan eller farliga skolvägar.

Att vara delaktig, att bli lyssnad på och känna att man är en del av samhället ger oss alla ett större självförtroende och en känsla av att vara värd något. Barn och ungdomar är inga undantag.

När barn och ungdomar ställer krav, tycker och tänker i samhällsfrågor som faktiskt berör dem, anser vi att deras röster inte blir tagna på allvar. Detta är ett hot mot demokratin och ett brott mot barnkonventionen. Därför måste barns och ungas möjligheter att göra sina röster hörda stärkas. De behöver lyhörda företrädare. Ett lokalt barn- och ungdomsombud kan i många sammanhang fungera som en bro mellan barn, ungdomar och vuxna.

Det är därför med stor oro vi ser att flera kommuner i Sverige väljer att dra in lokala barnombud när det tvärtom behöver inrättas lokala barn- och ungdomsombud i flera kommuner.

Vi anser att ett lokalt barn- och ungdomsombud ska inrättas av alla kommuner, landsting och regioner. De lokala barn- och ungdomsombuden bör vara centralt placerade i organisationen, ha ett tydligt uppdrag och mål och ett starkt mandat som utgår ifrån barnkonventionen och svensk lagstiftning. De bör omfattas av samma regler om anmälningsplikt och sekretess som socialtjänsten.

Stockholm den 27 oktober 2006

Kerstin Andersson (s)

Carina Adolfsson Elgestam (s)

Monica Green (s)

Marie Nordén (s)

Veronica Palm (s)

Helene Petersson (s)

Marina Pettersson (s)

Fredrik Lundh (s)