Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om skydd av barn.
Socialtjänsten har ansvar för att barn och ungdomar som befinner sig i en svår situation får det stöd och skydd som de behöver.
Socialtjänsten kan bistå familjer som själva ansökt om biståndsinsatser, eller om det kommit till socialtjänstens kännedom från annat håll (en anmälan) att barn inte får sina behov tillgodosedda i hemmet. I bägge fallen påbörjas en utredning om barnets behov. När utredningen genomförts kan familjen erbjudas olika former av stödinsatser. Om föräldern motsätter sig en placering som socialtjänsten bedömer vara nödvändig för att tillgodose barnets behov, kan socialtjänsten göra en ansökan hos länsrätten om vård utanför det egna hemmet med stöd av lagen om vård av unga (LVU).
Om familjen flyttar från kommunen under en pågående utredning får utredningen inte läggas ned eller avstanna. Socialtjänsten är skyldig att slutföra utredningen och även fatta beslut om insatser om det har bedömts nödvändigt för barnet. Undantag från denna regel gäller om den kommun dit familjen flyttar går med på att ta över ansvaret för att fullfölja utredningen.
Om familjen flyttar från kommunen under en pågående insats (rådgivning, kontaktfamilj, etc.) avbryts följaktligen insatsen. Utifrån barnets perspektiv är det mycket viktigt att socialtjänstens stöd och skydd fortgår fastän familjen bytt hemort.
Socialtjänsten inom den kommun dit familjen flyttar har inte per automatik kännedom om barnets pågående stöd och skydd från socialtjänsten. Om vårdnadshavaren inte själv ansöker om bistånd finns ingen möjlighet för den mottagande kommunens socialtjänst att få information om barnets behov, annat än vid anmälan.
Det är därför viktigt att socialtjänsten inom den kommun barnet flyttar till får information och kunskap om familjens behov. Det borde åligga socialtjänsten i den kommun barnet flyttar från att informera mottagande kommun.