Motion till riksdagen
2006/07:So445
av Catherine Persson (s)

Hjälpmedel för personer med funktionshinder


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om hjälpmedel för personer med funktionshinder.

Motivering

Drygt en miljon personer i Sverige beräknas ha ett eller flera bestående funktionshinder. Cirka tio procent av befolkningen beräknas använda hjälpmedel, många brukare är äldre. Jämlikhet i levnadsvillkor och full delaktighet är två handikappolitiska mål fastställda av riksdagen. I handlingsplanen för handikappolitiken konstateras att en person med funktionshinder är en medborgare med rättigheter och skyldigheter – naturligtvis självklart! För att kunna utöva sina rättigheter och uppfylla skyldigheter krävs dock att miljöer och förutsättningar är utformade på ett sådant sätt att det blir möjligt att ”fullgöra medborgarskapet” i olika situationer i livet. Tillgången till olika hjälpmedel är för många personer med funktionshinder en avgörande faktor för att kunna vara en fullgod medborgare. Studier, arbetsliv och fritidsaktiviteter påverkas i hög grad av hur väl hjälpmedelsförsörjningen i alla dess delar fungerar. Tillgången till hjälpmedel är ofta en förutsättning för att helt enkelt ”ha ett bra liv”.

Personer med funktionshinder får oftast sina hjälpmedel genom hälso- och sjukvården eller som hjälpmedel i arbetslivet. Hjälpmedel kan också erhållas inom ramen för utbildningsväsendet. Hjälpmedel tillhandahålls i stor omfattning av landsting och kommuner enligt hälso- och sjukvårdslagen, HSL.

Hjälpmedelsutredningen, SOU 2004:83, gjorde en rad konstateranden och lade också flera förslag på hjälpmedelsområdet i syfte att förbättra möjligheterna för personer med funktionshinder att erhålla hjälpmedel. I dag ser tillgången till hjälpmedel olika ut i landet. Kommuner och landsting gör olika behovsbedömningar. Det förekommer att personer ”sorteras bort” innan behovsbedömning är gjord. Lika behov kan bedömas mycket olika. Kostnaderna för den enskilde för att erhålla ett hjälpmedel kan variera stort beroende på till exempel diagnos, behov eller var i landet den enskilde bor. Det är inte rimligt. Socialdemokraterna vill se en ökad nationell likvärdighet när det gäller kostnaderna för de hjälpmedel som personer med funktionshinder behöver för att klara vardag och arbetsliv. Ingen ska behöva avstå från hjälpmedel för att man inte fått sina hjälpmedelsbehov bedömda eller till följd av kostnaderna för hjälpmedel. I den tidigare socialdemokratiska regeringen pågick ett beredningsarbete avseende Hjälpmedelsutredningens förslag. Det är angeläget att den borgerliga regeringen skyndsamt fullföljer det arbetet och återkommer till riksdagen med förslag om vad som ovan anförts.

Stockholm den 31 oktober 2006

Catherine Persson (s)