Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att se över stödet till handikapporganisationer.
Det nuvarande statsbidragssystemet för handikapporganisationerna har existerat i mer än sex års tid utan några höjningar av bidraget. Tretton nya organisationer har fått del av statsbidragssystemet utan att nya medel har tillförts. Detta har urholkat statsbidragssystemet med ca 10 %. Inflationen har under de här åren inte varit särskilt hög men uppgår ändå till ca 10 %. I en verksamhet som är så personalintensiv som handikapporganisationernas har de avtalsbundna löneökningarna ökat med ca 20 % under de sex åren. En höjning av statsbidraget, som i framtiden bör täcka urholkningen, är av största vikt för handikapporganisationerna.
Den successiva urholkningen av statsbidragen, genom att nya organisationer tilldelas medel utan att den totala bidragssumman höjs och att ingen årlig uppräkning sker på grund av inflationen, skapar stora problem för handikapporganisationerna. Ekonomin försämras och planeringen försvåras. Jag anser att en förändring av statsbidragssystemet bör ske så att statsbidragen räknas upp varje år i förhållande till inflationen. Dessutom bör nya organisationer tillföras medel först, när beslut i statsbudgeten fattats om en höjning av anslagen med motsvarande summa.
Genom den nationella handlingsplanen ”Från patient till medborgare” har handikapporganisationerna tilldelats en större och mycket viktig roll i genomförandet. Detta kräver också stora resurser. Det skulle delvis kunna kompenseras genom att i verksförordningen införa regler om att de ska tillämpa samma ersättningsregler till ledamöter i handikapprörelsens samrådsorgan som gäller ledamöter i verkens styrelser. En del verk ger redan ersättningar enligt dessa riktlinjer.
Statsbidragsmodellen är i grunden bra men hela systemet behöver ses över för att anpassas till nya förutsättningar och få det att fungera än bättre.