Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att pröva frågan om att vaccinering mot livmoderhalscancer ska ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en översyn av finansieringen av skolvaccinationsprogrammet.
Livemoderhalscancer kan vara en dödlig sjukdom. Sedan september 2006 finns dock ett vaccin som kan förebygga sjukdomen. Ett vaccin mot livmoderhalscancer, Gardasil, är nu godkänt av både den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA och den europeiska motsvarigheten EMEA, för användning inom Sverige och övriga EU. Ytterligare ett vaccin är inlämnat för registrering. Därmed erbjuds för första gången en möjlighet att genom vaccination skydda kommande generationer kvinnor mot livmoderhalscancer.
Livmoderhalscancer är den vanligaste cancerformen i världen bland kvinnor och den näst vanligaste cancerformen bland unga kvinnor i åldern 15–44 år.
Förutom de kvinnor som drabbas av livmoderhalscancer räknar man att ungefär 32 000 kvinnor varje år får besked om cellförändringar.
Vaccination kan förhindra cancer i livmoderhalsen, men måste ges innan den unga kvinnan blivit infekterad av det s.k. HPV-viruset. Vaccinationen skall ses som en långsiktig strategi som måste organiseras, samordnas och utvärderas.
Införandet av ett vaccin mot allvarliga cellförändringar och livmoderhalscancer skulle innebära ett stort framsteg inom cancersjukvården, men för att nå denna effekt på befolkningsnivå måste storskaliga vaccinationsprogram införas. En lämplig tidpunkt för vaccinering kan vara förpuberteten, dvs. innan flickorna hunnit komma i kontakt med viruset. Då finns ett skydd om de exponeras för viruset. För att garantera en hög vaccinationstäckning skulle vaccinet kunna ges via det allmänna vaccinationsprogrammet i årskurs 6 i grundskolan.
Vaccinet skulle också kunna ges vid medicinska hälsokontroller. För att de äldre ungdomsgrupperna ska ”komma i kapp” kan även ett särskilt program för denna grupp komma i fråga. Det gäller även äldre kvinnor som kanske inte har exponerats för alla fyra typer av papillomviruset som ingår i det nu godkända vaccinet, Gardasil.
Sammantaget skulle många kvinnor tack vare en tidig vaccinering slippa framtida cancer men även cellförändringar som leder både till stress för drabbade kvinnor och krav på medicinsk uppföljning. Ett vaccin mot livmoderhalscancer är ett oerhört betydelsefullt komplement till den allmänna gynekologiska screeningen som vi idag har i Sverige.
I Sverige är det ännu oklart om vaccinet mot livmoderhalscancer skall ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet. Socialstyrelsens smittskyddsenhet bereder för närvarande ärendet. Det är viktigt att vi på allvar prövar frågan om cervixcancervaccinet bör ingå i skolvaccinationsprogrammet och ges alla flickor i årskurs sex.
Den nuvarande finansieringen av skolvaccinationsprogrammet bör ifall ett allmänt vaccinationsprogram införs, ses över. Idag är det primärkommunerna som står för kostnaderna för skolvaccinationer. Det bör utredas hur en framtida finansiering kan ske som säkerställer att alla barn i skolåldern oavsett bostadsort i landet i så fall garanteras samma tillgång till denna förebyggande hälsovård. Vi är medvetna om att kostnaden är stor varför särskild hänsyn ska tas till denna aspekt.