Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en översyn av det regelverk, avseende boendestandard, som drabbar vissa demensboenden.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att stärka de äldres valfrihet inom äldreomsorgen samt anhörigas inflytande i vården av dementa.
Villa Vesta demensboende i Bromma har inte de mest effektiva lokalerna, eftersom det är inrymt i två villor, men väl något av den bästa vården med personlig omvårdnad. Anhöriga upphöjer verksamheten till skyarna och boendet har fått pris och utmärkelser för god verksamhet av Demensförbundet.
Orosmolnen på himlen nu är att länsstyrelsen håller fast vid att sätta regler för boendestandard före verksamhetens innehåll samt de äldre och deras anhörigas önskemål. I rapporten från länsstyrelsen i juni 2006 avseende tillsyn av Villa Vesta skriver man i rubriken: ”En fullgod bostadsstandard inom särskilda boendeformer för äldre är en förutsättning för en bra äldreomsorg.”
Boendet hotas av byråkratiska regler om boendestandard, som kan innebära att man måste stänga verksamheten. Medierna har uppmärksammat den oro som boende på Villa Vesta och deras anhöriga känner inför hot om nedläggning. Självklart att det är viktigt att man ska bygga rätt när man bygger nytt. Men regler ska inte sätta käppar i hjulet för befintlig verksamhet som fungerar väl trots att inte pentry och badrum finns i varje rum.
Inför framtiden är det viktigt att vi ser om vårt hus och i stället för att stänga demensboenden utökar dessa. Det är därför viktigt att se över regelverket och betona att valfrihet ska råda snarare än byråkratiska regler om badrum och pentry i alla rum.
I Sverige lider drygt 140 000 personer av demens, en siffra som ökar med drygt 20 000 personer per år. Bristande resurser och kunskapen om sjukdomen gör att långt ifrån alla får den vård och omsorg som den dementa är i behov av. Den äldreboom som Sverige står inför kräver att kunskaperna om demens ökar, att antalet vårdplatser ökar.
Boverkets byggregler ger mycket detaljerade föreskrivningar om hur gruppboenden för dementa ska se ut för att få brukas. Bland annat ska varje boende ha rätt till eget rum med inredning och utrustning för personhygien. Länsstyrelsen hävdar utifrån äldrepolitikens mål, vikten av integritet och möjligheten till ett privatliv. Därför menar man att tillgången till eget rum och eget hygienutrymme är en nödvändighet för att ett boende ska bli godkänt.
För en dement person är gemenskapen med andra A och O. I en nära gemenskap får den äldre möjlighet till träning som upprätthåller funktioner mer effektivt än om man bor ensam. Demensförbundet menar att större hänsyn måste tas till huruvida patienten trivs och mår bra och att boendets storlek och olika utrymmen ska ses som underordnat. Särskilt bra är att man på Villa Vesta till skillnad från många andra demensboenden, äter tillsammans och att personalen aktiverar de boende. Med dagens byråkratiska regler har inte de anhöriga något att sätta emot länsstyrelsens beslut. Trots att personalen och de anhöriga kan vittna om att de boende trivs och mår bra, är risken stor att Villa Vesta läggs ned om länsstyrelsen fortsätter att hävda sina krav utan undantag. Att stänga ned välfungerande verksamhet när det är allmänt känt att det råder brist på gruppboenden för dementa vore ett hån mot de äldre. Därför bör regelverket ses över och om undantag kan beviljas för redan befintliga boenden om så anses nödvändigt.