Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vaccinationer i framtiden.
Under de närmaste åren är det sannolikt att man kommer att rekommendera en utvidgning av programmet för vaccinationer inom barn- och skolhälsovården. Vacciner som är aktuella är följande:
Vaccin mot pneumokockinfektioner som årligen orsakar ett hundratal fall av invasiva infektioner (hjärnhinneinflammation eller blodförgiftning) hos barn under fyra år.
Vaccin mot vattkoppsvirus (varicellae) som är en mycket vanlig infektion hos barn. Även om den sällan är allvarlig innebär infektionen långvarig frånvaro från förskola/skola med sekundära kostnader för samhället när föräldrar måste stanna hemma för vård av sjukt barn.
Vaccin mot rotavirus, ett virus som är en av de vanligaste orsakerna till diarré hos små barn. Även vid dessa infektioner är förloppet sällan allvarligt hos svenska barn men kostnaderna för frånvaro från förskola torde vara betydande.
Vaccin mot humant vårtvirus (papillom).Två vacciner mot detta virus kommer under det närmaste året sannolikt att registreras. Vaccinationen syftar till att minska risken för livmoderhalscancer hos kvinnor, en cancerform som orsakas av papillomvirus.
De tre första av de ovan nämnda vaccinerna är aktuella för vaccination av små barn, det vill säga inom barnhälsovården. Ett inlemmande av pneumokockvaccination i det allmänna vaccinationsprogrammet skulle ge till resultat att landstingen, som i dag är kostnadsansvariga för barnavårdscentralerna, skulle få dubblerade vaccinkostnader. De ekonomiska effekterna av att även inkludera vattkoppsvaccin och rotavirusvaccin skulle leda till ytterligare kraftigt ökade vaccinkostnader.
Ur medicinsk synpunkt är det viktigt att ekonomiska överväganden inte hindrar väsentliga medicinska vinster. Det vore därför bättre om staten, som har det yttersta ansvaret för att Sverige har en högklassig hälsovård, övertar ansvaret för vaccinkostnader inom barnvaccinationsprogrammet. Detta skulle innebära ett avsteg från principen att landstingen och kommunerna ska svara för sina delar av hälsovården. Sådana avsteg har gjorts i andra länder, t.ex. USA och Danmark där staten upphandlar och bekostar vaccinerna, och erfarenheterna därifrån är enbart positiva. Det skulle vara ytterst olyckligt om Sverige av ekonomiska skäl skulle avstå från att införa viktiga vaccinationer inom ramen för barnvaccinationsprogrammet.
Alternativet att föräldrarna själva skulle bekosta vissa vaccinationer ter sig inte tilltalande.
Detta är en viktig fråga som behöver analyseras djupare.