Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om övervikt hos barn.
Fetma har under fler år ökat bland barn och ungdomar i Sverige. 20–25 % av svenska ungdomar i 10-årsåldern är överviktiga. Mellan 3 och 5 % lider av fetma. För dem som är överviktiga redan i unga år fortsätter en överväldigande stor majoritet att vara överviktiga genom livet. 80 % av alla dem som är överviktiga som barn är också överviktiga i sena tonåren (Socialstyrelsen).
Enligt Socialstyrelsen finns det flera förklaringar till viktökningen. Den viktigaste faktorn är den tekniska utvecklingen som gjort att vi rör på oss allt mindre. Video- och tv-tittande och datoranvändning på fritiden har gjort att den totala energiförbrukningen är mindre än den var tidigare. Många barn och ungdomar lever också osunt med snabbmat, läsk och godis och för lite aktivitet.
Barn med fetma utvecklar insulinresitens, blodfettsrubbningar och leverpåverkan. Tidig fetmautveckling är allvarlig för den framtida hälsan. Medellivslängden sjunker ju tidigare under vuxenåren som fetman har utvecklats. Fetma ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar, diabetes samt olika former av cancer (Socialstyrelsen).
Från studier av vuxna med övervikt vet man att också en ganska måttlig viktnedgång innebär vinster för hälsan, och tvärtom. Varje ytterligare steg på överviktsskalan innebär ökade risker för hjärt-kärlsjukdom. Att svenska barn och ungdomar nu tycks bli allt tyngre är oroande. Det är en allvarlig utveckling eftersom hälsoskadlig övervikt eller fetma grundlagd i barndomen kan vara svår att bli av med. Risken att drabbas av såväl fysisk som psykisk ohälsa ökar.
Övervikt i tidig ålder är en enorm belastning för hela kroppen, det hormonella systemet, hjärta, lungor, matsmältning och njurar. Hela kroppen far illa av fetman.
Fetma ökar risken för komplikationer under graviditet och ökar också risken att fostren får missbildningar. Detta medför således att fetma bland unga vuxna är särskilt allvarligt.
Fetmavården för barn och ungdomar i Sverige är bristfällig. Vårdresurserna är otillräckliga och kompetensen hos vårdgivarna måste öka. Det behövs mer kunskaper och forskning på området. Det är därför angeläget att satsa större resurser på forskning för att utreda de bakomliggande orsakerna till varför barn ökar i vikt mer än vad som är bra för deras hälsa.