Motion till riksdagen
2006/07:So400
av Sven Bergström och Erik A Eriksson (c)

Folkhälsa


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att intensifiera arbetet för bättre folkhälsa genom ökad fysisk aktivitet.

Motivering

Larmrapporterna duggar tätt om ökad ohälsa och övervikt hos svenska folket. Och statens kostnader för sjukdom och ohälsa har ökat från 52 miljarder kronor 1997 till 91 miljarder kronor förra året. I början av detta år kom ännu en påminnelse om att svenska folket i allmänhet och ungdomsgenerationen i synnerhet behöver motionera mera. Denna gång var det Folkhälsoinstitutet och Livsmedelsverket som presenterade en handlingsplan för goda matvanor och ökad fysisk aktivitet.

Under de senaste åren har skolledare, läkare, sjukgymnaster, idrottslärare m.fl. vid många tillfällen pekat på de växande problemen med övervikt, dålig kondition och ökande ohälsa som kan konstateras inte minst bland barn och ungdomar. En bidragande orsak är naturligtvis att de flesta gymnasieskolor endast erbjudit 1 timme idrott per vecka.

När vi rör oss allt mindre, äter oregelbundet och alltmer av snabbmat samtidigt som stressen i arbetslivet breder ut sig, sätter det sina spår. Folkhälsan i allmänhet och ungdomars hälsa i synnerhet blir allt sämre. Problem med rygg och nacke, övervikt och dålig kondition är några av de symtom som ökat i omfattning. Många rökande, särskilt bland unga flickor, liksom växande drogmissbruk bland ungdomar är andra illavarslande signaler.

Detta är nu inte bara svenska fenomen. Enligt WHO, Världshälsoorganisationen, är fysisk inaktivitet den största enskilda riskfaktorn för ohälsa världen över.

Kunskapen finns alltså. Om vi inte får människor att ändra livsmönster, äta bättre och röra sig regelbundet, helst åtminstone en halvtimme varje dag, så kan vi se fram emot mera av ohälsa, ökande sjukvårdskostnader och ett sämre välbefinnande.

Det är i detta sammanhang som idrottsrörelsen kommer in. I ovan nämnda handlingsplan pekas på idrottsrörelsens viktiga roll. Bland annat förordas att idrottsrörelsen i samarbete med landstingen bör utbilda ledare i fysisk aktivitet på recept, enligt metod framtagen av SISU Idrottsutbildarna. Fyss alltså, istället för Fass. Motion hellre än läkemedel!

Det här har prövats tidigare i olika former. För några år sedan drevs kampanjen ”Sätt Sverige i rörelse” i samarbete mellan idrottsrörelsen och Folkhälsoinstitutet. På många håll gav den påtagligt god effekt.

Nu behövs en rejäl satsning igen, och vi är övertygade om att det behövs en bred mobilisering för att klara utmaningen. Stat, landsting och kommuner har en viktig roll tillsammans med idrotts- och folkrörelserna. Det handlar inte bara om att bidra till en bättre folkhälsa utan också om samhällsekonomi. Det är också en väldig möjlighet att få fler barn, ungdomar och vuxna att upptäcka glädjen och tjusningen med idrott och fysisk aktivitet.

Stockholm den 26 oktober 2006

Sven Bergström (c)

Erik A Eriksson (c)