Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att inrätta regionala barnombud vid landets länsstyrelser.
1993 fick Sverige sin första barnombudsman – chef för myndigheten Barnombudsmannen.
Barnombudsmannen ska i första hand stå för en övergripande bevakning av barn- och ungdomsfrågor utifrån barnkonventionen och svensk lagstiftning. Barnombudsmannen har under årens lopp lyft fram många viktiga frågor som rör barn och ungdomar i Barnombudsmannens årsrapport, publikationer, debattartiklar, remissvar och skrivelser.
För att sätta ytterligare fokus på barn- och ungdomsfrågorna är det nu dags att ta ett nytt steg genom att inrätta tjänster som barnombud i regionerna. Det krävs att fler fungerar som ”motorer” för att implementera begepp som barns bästa och barnperspektiv.
De regionala barnombuden bör ha likartade uppgifter som den nationella Barnombudsmannen. Barnombuden skall inte ha en myndighetsutövande funktion och skall inte ta över uppgifter som ligger på socialtjänst, landsting och frivilligorganisationer.
Myndigheten Barnombudsmannen bör också kunna ge uppdrag till landets barnombud i särskilda frågor. Barnombudens uppgifter är t.ex. att skapa opinion i angelägna frågor och påverka beslutsfattares och allmänhetens förhållningssätt i barn- och ungdomsfrågor. Det kan gälla normer, attityder och värderingar, mobbning, alkohol och droger, demokrati- och inflytandefrågor etc. Att nå ut till föräldrar är också en viktig uppgift, eftersom föräldrar är centrala personer i alla frågor som rör barn. Att ta initiativ till att skapa nätverk mellan olika verksamheter kan vara ytterligare en uppgift för barnombuden.
Barnombuden bör också lägga fram en årlig regional rapport som beskriver barns och ungdomars situation ur olika aspekter och skall föreslå åtgärder för att förbättra barns och ungdomars situation.
Att inrätta regionala barnombud är en politisk viljeinriktning att sätta barn- och ungdomsfrågorna i fokus. Ett barnombud skall företräda alla barn och ungdomar och får gärna lyfta fram goda exempel och utvecklingsfrämjande aktiviteter. Att skapa opinion kring barn- och ungdomsfrågor är oerhört viktigt om man menar allvar med allt tal om barns bästa i lagstiftningen. Ett barnombud skall självklart också ha uppgiften att sprida kunskap om FN:s barnkonvention.
På landets länsstyrelser arbetar socialkonsulenter och äldreombud med social tillsyn. Då barnområdet är eftersatt skulle en tjänst på varje länsstyrelse med fördel kunna omvandlas till en tjänst såsom barnombud.