Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vaccination mot livmoderhalscancer.
Livmoderhalscancer är den vanligaste cancerformen i världen bland kvinnor och den näst vanligaste cancerformen bland kvinnor i åldern 15– 44 år.
I Europa får varje år cirka 33 500 kvinnor diagnosen livmoderhalscancer och 15 000 av dessa dör av sjukdomen. Det innebär att 40 europeiska kvinnor om dagen dör av livmoderhalscancer.
I Sverige kallas kvinnor vart tredje år från och med 23 års ålder till gynekologisk screening. Då tas cellprov för att kunna upptäcka och behandla eventuella cellförändringar så tidigt som möjligt. Omkring 32 000 kvinnor får varje år besked om cellförändringar och närmare 450 av dessa insjuknar i livmoderhalscancer. Livmoderhalscancer är den största gynekologiska cancerformen efter livmoder- och äggstockscancer i Europa. Den drabbar till skillnad från andra cancerformer ofta unga kvinnor från 20 års ålder.
Mer än varannan dag dör en svensk kvinna i livmoderhalscancer.
Nu finns ett vaccin mot livmoderhalscancer, Gardasil, som är godkänt av det amerikanska läkemedelsorganet FDA och dess motsvarighet i EU, Emea. Detta innebär att vaccinet nu är tillgängligt i USA, Europa och därmed också Sverige.
Livmoderhalscancer är en sjukdom som kan förebyggas. Organiserad cellprovskontroll för upptäckt av förstadier till cancer har haft mycket god effekt, men tyvärr insjuknar närmare 450 kvinnor per år i denna cancerform, varav ca 200 dör.
Vaccination skapar en unik möjlighet att gå in ett steg tidigare i orsakskedjan.
Resultaten från vaccinförsöken är mycket lovande, men det kommer dock att ta många år innan vi ser effekt på cancerförekomsten och därför måste också den allmänna screeningen fortsätta. Vaccination bör i första hand ges till unga flickor innan den första sexuella kontakten och det är viktigt att man når alla. Vaccination mot livmoderhalscancer är en stor hälsofråga och livskvalitetsfråga som ger olika vinster för samhället, också ekonomiska, på lång sikt. Sveriges ställningstagande är viktigt för hur frågan framskrider internationellt.
En nationell finansiering för likvärdiga möjligheter till vaccination är nödvändig.
Frågan om allmän vaccination bör utredas snarast.