Motion till riksdagen
2006/07:So304
av Helena Leander (mp)

Uppgiftsskyldighet i alkohollagen


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till ändring i alkohollagen i enlighet med vad som anförs i motionen.

Motivering

Alkohollagen 8 kap. 2 § stadgar följande om uppgiftsskyldighet:

På begäran av någon annan tillsynsmyndighet skall kommunen lämna de uppgifter som myndigheten behöver för sin tillsyn. Kommunen skall även på begäran av Skatteverket eller Tullverket lämna de uppgifter som behövs för beskattning eller påförande av tull. Polismyndigheten skall underrätta andra tillsynsmyndigheter om förhållanden som är av betydelse för dessa myndigheters tillsyn.

Kronofogdemyndigheten skall underrätta vederbörande tillståndsmyndighet om en tillståndshavare brister i sina skyldigheter att erlägga skatter eller socialavgifter. På begäran av länsstyrelsen skall sådan underrättelse ges till denna. På begäran av en tillsynsmyndighet skall polismyndigheter samt Skatteverket och andra myndigheter som uppbär eller driver in skatter eller avgifter lämna uppgifter som tillsynsmyndigheten behöver för sin tillståndsprövning eller tillsyn.

Skatteverket skall alltså inte meddela kommunen om någon tillståndshavare brister i sina skyldigheter att erlägga skatter eller socialavgifter, utan bara de fall som går till kronofogden kommer kommunen till känna.

Först om kommunen begär uppgifter om en enskild tillståndshavare skall Skatteverket lämna nödvändiga uppgifter, men i en stor kommun med många tillståndshavare blir det väldigt resurskrävande med ständiga sådana förfrågningar. Kommunens alkoholtillsyn skulle därför vinna mycket på om Skatteverket likaväl som kronofogdemyndigheten blev skyldig att underrätta vederbörande tillståndsmyndighet om en tillståndshavare brister i sina skyldigheter att erlägga skatter eller socialavgifter.

I socialutskottets betänkande 2004/05:SoU9 anförs att även om någon uppgifts­skyldighet inte följer av lag eller förordning torde sekretesslagstiftningen inte hindra att nödvändig information lämnas. Det kan dock konstateras att denna möjlighet inte nödvändigtvis innebär att Skatteverket de facto underrättar tillsynsmyndigheten och att tillsynsmyndighetens arbete skulle underlättas väsentligt om Skatteverket blev uppgiftsskyldigt gentemot tillsynsmyndigheten.

Stockholm den 29 oktober 2006

Helena Leander (mp)