Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om äldreomsorg för personer med utländsk bakgrund.
Antalet äldre invandrare kommer att öka markant under de kommande årtiondena. Många äldre invandrare har bristfälliga kunskaper i svenska språket. Många av dem har flyttat till Sverige under senare delen av livet och inte hunnit lära sig svenska medan andra har ett mångårigt, tungt arbetsliv bakom sig. Vårdbehoven varierar men gemensamt för de flesta är bra vård och möjlighet till att kommunicera på sitt eget modersmål. Vård på modersmålet är viktigt – inte minst för att äldre kan förlora kunskaperna i det sist inlärda språket men behålla kunskaperna i modersmålet. Orsaker till detta är bl.a. olika demenssjukdomar och stroke. Allt detta är redan eller borde vara känt av dem som arbetar eller är ansvariga för äldreomsorgen i våra kommuner.
I många kommuner behövs redan i dag äldreomsorg i andra språk än svenska, rehabilitering samt hälso- och sjukvård för äldre. I många kommuner har man t.ex. inrättat egna avdelningar för äldre invandrare i samma språkgrupp samtidigt som olika privata alternativ har startats. Samordning av de kommunala resurserna skulle avsevärt förbättra de äldre invandrarnas situation utan att det kostar något extra för samhället. Det finns mycket positiva och samstämmiga erfarenheter från äldreboenden som redan erbjuder vård på olika språk. De äldre som bor i dessa enheter har kunnat höja sin livskvalitet och de mår bättre både psykiskt och fysiskt jämfört med dem som bor i svenskspråkiga boendeformer och inte kan kommunicera med personalen.
Vård på modersmålet har även inneburit lägre kostnader, eftersom de äldre som har blivit bemötta av personal som behärskar deras modersmål behöver mindre medicin och omsorger.
Behovet av äldreomsorg, rehabilitering och hälso- och sjukvård på olika språk kommer att växa kraftigt redan under de närmaste åren, men tyvärr finns det inget som tyder på ökat intresse från kommuner och landsting att anordna detta. För att möjliggöra en god vård och omsorg för de äldre som hör till olika etniska grupper samt för att påskynda och underlätta utvecklingen av den, anser vi att regeringen skall upprätta riktlinjer för hur kommuner skall gå till väga för att anordna äldreomsorg och rehabilitering för äldre invandrare samt hur landstingen skall anordna hälso- och sjukvård för målgruppen i hela landet.
Eftersom det bristande intresset och dåliga kunskaper hos beslutande tjänstemän och våra kommunalpolitiker fortfarande är ett hinder för den kommunala omsorgen för våra äldre invandrare har alltfler privata alternativ startats. Många människor med ett annat modersmål än svenska har ett aktivt och tungt arbetsliv bakom sig. Nu på äldre dagar vill man naturligtvis ha tillbaka sin del av de skattepengar som man betalat under årtionden, och de önskemål som dessa människor har om vårdens innehåll borde kunna bemötas bättre av den kommunala verksamheten. Äldreomsorg på olika språk bör inte bara vara en angelägenhet för privata vårdhem. Alla – oavsett vilken etnisk bakgrund man har – borde ha rätt till en bra kommunal omsorg.