Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ett psykiatriskt centrum i Värmland.
Signalerna om brister i den psykiska vården är många. Även om en stor del av patienterna får bra och adekvat hjälp, vittnar många om att bristerna inom svensk psykiatri är mycket stora. Det är långa köer till barn- och ungdomspsykiatrin, tusentals utskrivna patienter får inte den hjälp de har rätt till, dödligheten är hög och alltför få människor som lider av depressioner kommer under någon vård över huvud taget. Sjuka som borde få vård ska inte avvisas. Mellan 300 och 400 psykiskt sjuka som finns ute i samhället bedöms av Socialstyrelsen som potentiellt farliga för sig själva och andra. Hemlösa är ofta psykiskt sjuka människor som förtjänar ett värdigare liv. Dessa brister har medfört att många människor far illa.
Många av de problem som psykiatrin brottas med i dag beror på att den förra psykiatrireformen slog fel. Men det beror också till stor del på en mycket kraftig brist på psykiatriker.
Denna brist på psykiatriker kan förklaras av att det i dagsläget vidareutbildas för få läkare till psykiatriker. Många av de läkare som vill vidareutbilda sig till psykoterapeuter måste göra det inom ramen för dyra treåriga privata utbildningar.
På många håll i landet löser man problemen tillfälligt med hyrläkare som kostar psykiatrin enorma summor. Detta är helt oacceptabelt i längden. Personalens arbetssituation blir ohållbar och patienterna får inte den vård de har rätt till. Alla blir förlorare.
Riksdagen bör tillkännage för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att utreda möjligheterna att utveckla ett psykiatriskt centrum vid Karlstads universitet i syfte att snabbt få bukt med den allvarliga bristen på psykiatriker.
Universitetsmiljön i Karlstad inrymmer i dagsläget viktiga kompetenser med koppling till vård, omsorg och psykiatri. Bland annat kan nämnas:
Sociologi
Social omsorgsvetenskap
Psykologi
Omvårdnad
Folkhälsovetenskap
Vid utvecklingen av detta psykiatriska centrum bör man särskilt beakta:
att erbjuda läkare specialistutbildning inom psykiatri,
att utbilda psykoterapeuter inom både den kognitiva och psykodynamiska skolan,
att samspela med Landstinget i Värmland om dessa utbildningars praktikplatser,
att bedriva forskning om den psykiska ohälsan,
att arrangera konferenser om den psykiska ohälsan och förebyggande psykisk hälsovård.