Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av ett nationellt kunskapscentrum för ambulanssjukvård.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ett nationellt kunskapscentrum för ambulanssjukvård bör förläggas till Högskolan i Borås.
I juni 1999 startade ett kunskapscentrum inom ambulanssjukvård/prehospital akutsjukvård, benämnt Prehospen. Det är en samverkan mellan Högskolan i Borås, institutionen för vårdvetenskap och Västra Götalandsregionen. Kunskapscentrumets uppgifter är att bedriva utbildning, forskning och kunskapsspridning som kommer regionens vårdverksamheter, personal och patienter till godo. I detta centrum finns en samlad kompetens inom prehospital akutsjukvård med fokus på den dagliga ambulanssjukvården till skillnad från katastrofsjukvård. En annan fördel är det nära samarbetet mellan ambulanssjukvården och högskolan samt mellan vårdare och akademiker. Kunskapscentrumet vänder sig till både ambulanssjukvårdare och ambulanssjuksköterskor med ambulansteamets totala kompetenshöjning i fokus.
Forskning på området har hittills varit ringa. För att kvalitetssäkra forskningen inom kunskapsområdet krävs att den samlas på ett ställe.
Ett nationellt centrum skulle underlätta för alla berörda parter förutom ambulanssjukvården, såsom räddningstjänst, polisen och försvaret, att ta del av och samverka i den nödvändiga och starkt efterfrågade kunskapsutvecklingen.
Ambulanssjukvård är en betydelsefull del av hälso- och sjukvården som ingen riktigt tar ansvar för, till skillnad från katastrofsjukvård som har flera kunskapscentrum. Behovet av ett nationellt centrum är tydligt, inte minst för att skapa nödvändiga nätverk inom fältets vårdvetenskapliga forskning och utbildning.
Den samlade kompetensen vid Högskolan i Borås är unik, och detta befintliga centrum har i dag en informell roll som landets prehospitala akutsjukvårdscentrum för den dagliga ambulanssjukvården.
Målet med ett nationellt kunskapscentrum är att genom kunskapsbildning och kunskapsspridning höja kunskapsnivån inom landets ambulanssjukvård som kommer patienten, vårdaren och samhället till nytta.
Vid institutionen finns forskare inom vårdvetenskap. Forskning bedrivs för närvarande inom följande temaområden:
vårdmötet ur ett patientperspektiv
dokumentation och information (IKT) inom ambulanssjukvård
den prehospitala vårdens struktur och organisation
arbetsmiljö och påfrestningar för ambulans-, polis- och räddningstjänstpersonal.
Den här beskrivna utvecklingen på Högskolan i Borås visar vilken stor potential som finns för fortsatt utveckling inom kunskapsområdet ambulanssjukvård, om tillräckliga resurser i form av kompetens och medel kan erhållas.
Högskolan i Borås har nu lämnat in ansökan till regeringen om att bli landets första professionsuniversitet där kontakten mellan akademin och yrkeslivet är en bärande tanke. Ett nationellt kunskapscentrum inom ambulanssjukvård skulle, förutom att tillgodose ett stort nationellt behov, också passa väl in i uppbyggnaden av ett professionsuniversitet.