Motion till riksdagen
2006/07:So263
av Mikael Oscarsson (kd)

Spelberoende och en ny lotteripolitik


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en handlingsplan mot spelberoende.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en tydligare reglering av spelmarknaden.1

1 Yrkande 2 hänvisat till FiU.

Motivering

Ingen spelform har fått ett så snabbt genomslag i Sverige som spel via Internet och då särskilt Internetpoker. Möjligheterna att spela via Internet är obegränsade och ställer konsumenter, samhälle och lagstiftare inför nya utmaningar.

I spåren av den snabba tillväxten har också antalet spelberoende ökat. Liksom med alkoholmissbruk, ökar spelberoendet när tillgängligheten ökar. Alla de faktorer som forskningen har visat finns närvarande när beroende utvecklas finns högst närvarande vid Internetspel.

Den sista september 2006 antog representanthuset i den amerikanska kongressen en lag som förväntas begränsa Internetspelandet kraftigt i USA. Röstsiffrorna var 409 röster för och 2 röster emot.

Argumenten för att begränsa Internetspelandet är att det är en unik spelform: den som spelar via Internet kan göra det bekvämt 24 timmar om dygnet från det egna hemmet; barn och unga kan göra det utan möjlighet för föräldrar att övervaka det fullt ut; spelet sker anonymt och ofta utan avbrott för kontakt med andra; möjligheten att betala insatsen med betal- och kreditkort gör att spelaren inte inser hur mycket han eller hon spelar bort; eventuella vinster på insatsen erhålls direkt. I Sverige upplevs beloppen dessutom lägre än vad de egentligen är, då de på de internationella spelsajterna är i euro eller US-dollar. Detta tillsammans riskerar i hög grad att orsaka beroende och därmed ekonomiska problem, kriminalitet och personliga tragedier.

Den nya lagen i USA förbjuder att banker och andra kreditinstitut förmedlar betalningar till spelbolag som bedriver Internetspel. Lagen kräver att Finansdepartementet utfärdar föreskrifter som hindrar transaktioner mellan bankkonton hos bankerna och spelkonton hos spelföretagen. Redan i dag finns det banker som har sådana system i funktion och tekniken finns redan färdig.

Det är nu hög tid att även Sverige tar itu med denna problematik och en handlingsplan för att komma till rätta med spelberoendet. För att komma till rätta med de problem Internetspelandet orsakar, måste motsvarande regler som gäller marknadsföring för alkohol och tobak gälla även spel och dobbel. Till exempel bör ett konsumentinformerande moment finnas med i reklamen, arenorna för marknadsföringen vara begränsade och målgrupperna vara tydligt avgränsade från barn och unga etc.

Stödet till dem som drabbats av spelberoende måste också utvecklas, liksom forskningen om spelberoende. Detta skulle kunna ske genom att en viss procent av vinsten från statliga Svenska Spel förs över till dessa ändamål.

Ytterligare ett steg för att hjälpa dem som drabbats av spelberoende är att spelmissbruk skrivs in i socialtjänstlagen, så att skyldigheten för kommunerna att erbjuda hjälp backas upp i lagstiftningen.

Dessa åtgärder kommer dock att vara tämligen verkningslösa vad gäller de Internet-spel och företag som har sin bas utomlands. Däremot behöver vi inte godta att banksystemet används för att överföra pengar till spelbolag som inte har tillstånd att bedriva verksamhet på svensk mark. Spelbolagen lever högt på att ruinera människor ekonomiskt. Inte bara den som spelar drabbas, utan även de anhöriga. För samhället är det angeläget att redan nu komma till rätta med detta. Det är fullt rimligt att Sverige lagstiftar i enlighet med det amerikanska exemplet.

Stockholm den 26 oktober 2006

Mikael Oscarsson (kd)