Motion till riksdagen
2006/07:So246
av Barbro Westerholm (fp)

Komplettering av folkhälsomålen


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ett tolfte folkhälsomål: Tryggt och hälsofrämjande åldrande.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Statens folkhälsoinstitut bör ges i uppdrag att särskilt uppmärksamma utvecklingen av folkhälsoarbetet beträffande åldrande och äldres hälsa.

Motivering

Riksdagen beslutade 2003 att anta en ny och sektorsövergripande folkhälsopolitik för att förbättra folkhälsan och minska skillnaderna mellan olika grupper i befolkningen. Folkhälsopolitisk rapport 2005 är en redovisning av de insatser som myndigheter, landsting och kommuner gjort för att uppfylla folkhälsopolitikens elva målområden. Målområde 3 behandlar gruppen barn och ungdom, målområde 4 fokuserar på gruppen vuxna i yrkesaktiv ålder. Något eget målområde för äldre finns däremot inte och rapporten tydliggör att hälsobefrämjande insatser för äldre inte genomförts i önskvärd omfattning.

Planering och prioritering av folkhälsoinsatser görs idag till stor del med utgångspunkt från folkhälsopolitikens elva målområden. Utvecklingen och uppföljningen av det framtida folkhälsoarbetet kommer också i stor utsträckning att styras av dem. Avsaknaden av ett livscykelperspektiv och ett målområde för äldregruppen leder till att den inte beaktas när folkhälsopolitiska insatser planeras och budgeteras.

Om folkhälsomålet ”att skapa samhälleliga förutsättningar för en god hälsa på lika villkor för hela befolkningen” ska kunna uppnås måste alla grupper, inte minst den stora gruppen äldre, beaktas. Därför måste folkhälsopolitikens målområden utökas med ett nytt målområde: Tryggt och hälsofrämjande åldrande. Detta kan påverka utvecklingen av folkhälsan positivt, öka livskvaliteten för gruppen äldre samt ge samhällsekonomiska vinster. Utvecklingen av äldres hälsotillstånd är avgörande för framtida resursbehov. Genom hälsobefrämjande och sjukdomsförebyggande insatser kan äldre behålla en god hälsa i allt högre åldrar.

Ett samhälle som skapar goda förutsättningar för äldre att fortsätta vara fysiskt aktiva, behålla goda matvanor, uppehålla sociala nätverk och ha meningsfull sysselsättning skapar också förutsättningar för äldre att bevara hälsa, oberoende och livskvalitet. Kunskapen om positiva effekter av preventiva insatser för äldre bör tas till vara bättre. Hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande insatser bör därför ses som långsiktiga sociala investeringar och kunskaper om risk. Och friskfaktorer bör få genomslag i både resursfördelning och prioritering.

Folkhälsopolitiken måste således utökas med ett tolfte målområde: Tryggt och hälsofrämjande åldrande. Statens folkhälsoinstitut är för närvarande ansvarigt för ett stort EU-projekt, Healthy Ageing. Syftet är att sammanställa den forskning som visar vilka interventioner inom området hälsofrämjande åldrande som står på god vetenskaplig grund samt att sprida den kunskapen till kommuner, landsting, äldreorganisationer m.fl. Statens Folkhälsoinstitut bör på grund av den expertkunskap det har inom området ges i uppdrag att särskilt uppmärksamma utvecklingen av folkhälsoarbetet beträffande åldrande och hälsa.

Stockholm den 26 oktober 2006

Barbro Westerholm (fp)