Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ett fortsatt högt stöd till kvinnojourer.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om samverkan mellan kvinnojourer, polis och åklagarväsende och vårdinstitutioner.
Den kvinnosyn som kommer till uttryck i våldet mot kvinnor låter sig inte förenas med samhällets jämställdhetsmål. I ett jämställt samhälle har kvinnor och män samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter inom väsentliga områden i livet. I ett jämställt samhälle utsätts inte kvinnor för tvång, utnyttjande, våld och sexuella övergrepp.
Brottsoffrens situation måste uppmärksammas mer och våld som inskränker på kvinnans frihet måste bekämpas. Hänsynen till offrens berättigade krav på skydd mot gärningsmannen måste alltid prioriteras. De som utsätts för brott eller är nära berörda av brott får ofta men för livet. Tyvärr har samhället hittills inte alltid ansett sig ha råd att hjälpa och stödja brottsoffren.
I situationer där kvinnor utsätts för våld drabbas också barn. Våld förvandlar kvinnors och barns trygghet till en tillvaro i skräck. Våld som inskränker kvinnors frihet måste bekämpas betydligt mer effektivt. Alla samhällets aktörer måste se över vilka möjligheter som finns och samverka kring dessa för att öka kvinnors och barns trygghet och förebygga brott.
Samhället måste reagera snabbt och konsekvent mot sexualiserat våld. Problematiken med att brott inte anmäls, bl a för att den misshandlade kvinnan skuldbeläggs och skuldbelägger sig själv, måste åtgärdas genom insatser för att öka kunskapen om sexualiserat våld inom förhållanden.
För den utsatta kvinnan kan kvinnojourerna vara en vändpunkt. Här får de någon som lyssnar och tar sig tid. Här får de någon som kan hjälpa dem att inse vad som pågår och vilka åtgärder som kan vidtas. De kan få någon som kan stötta dem vid en anmälan av mannen, och här får de en fristad och ett andrum. Det är därför viktigt att stärka kvinnohusen, ge dem möjlighet att hjälpa och stötta kvinnor i nöd. Många kvinnojourer i Sverige ser att behoven av dem ökar eftersom fler och fler ringer och besöker jourerna. Kvinnojourerna behöver ett stort stöd för att kunna hantera sin verksamhet.
Det är också viktigt att öka samarbetet mellan kvinnohusen, polisen, åklagarväsendet och vårdinstitutioner. Allt för att underlätta för kvinnorna och familjen. Regeringen bör intensifiera arbetet med detta.
I situationer där kvinnor utsätts för våld drabbas också barn. Kvinnojourerna har därför en viktig uppgift att ta hand om och stötta barnen i de utsatta familjerna. Flera kvinnojourer har en förskolelärare på plats för att barnen ska få stöd och någon att prata med utanför familjen.