Motion till riksdagen
2006/07:So235
av Barbro Westerholm (fp)

Översyn av "kvacksalverilagen"


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om modernisering av ”kvacksalverilagen”.

Motivering

Sedan 1960 har vi en lagstiftning mot den som utan läkarlegitimation eller motsvarande, men mot ersättning, undersöker annans hälsotillstånd eller behandlar annan för sjukdom eller liknande genom att vidta eller ordinera förebygga, botande eller lindrande åtgärder. Lagstiftningen fanns först som en särskild lag, kallad kvacksalverilagen (SFS 1960:409). Numera är den infogad i hälso- och sjukvårdslagen: 4 kap. lagen (1998:531) om yrkesverksamhet på hälso- och sjukvårdens område. Enligt lagen är det förbjudet att behandla sjukdomar som enligt smittskyddslagen är samhällsfarliga, cancer och andra maligna tumörer, diabetes, epilepsi, sjukdomar eller komplikationer i samband med graviditet och förlossning samt att prova ut eller leverera kontaktlinser. Det är förbjudet att undersöka eller behandla barn, som inte fyllt åtta år. Lagen täcker däremot inte psykiska tillstånd.

Lagstiftningen om kvacksalveri har kritiskt ifrågasatts med hänsyn till utvecklingen inom den s.k. alternativa medicinen. Den flora av kommersiella institut och kliniker som växt fram och det utbud av terapier, kurer och påverkan på människors psykiska tillstånd som inte är grundade på vetenskap eller beprövad erfarenhet och som utövas av personer utan läkarlegitimation eller motsvarande inger farhågor. Det finns också vittnesmål om hur människor som genomgått personlighetsutvecklingskurser eller som varit medlemmar i auktoritära eller manipulativa rörelser mått psykiskt dåligt av den påverkan de utsatts för.

Motioner om översyn av kvacksalverilagen har avslagits med allmänna formuleringar om att det inte finns anledning att göra en översyn av lagen. I socialutskottets betänkande 2005/06:SoU17 tillkommer en motivering, nämligen att utredningen Ett nationellt register över yrkesutövare av alternativ- eller komplementär medicin har remissbehandlats och bereds. Tillkomsten av ett sådant register kommer emellertid inte tillrätta med att psykiska tillstånd inte ingår bland de tillstånd lagen omfattar.

Mot bakgrund av ovanstående bör lagstiftningen mot kvacksalveri bli föremål för översyn i syfte att skydda människor mot psykisk påverkan utövad av personer som inte har läkarlegitimation eller motsvarande.

Stockholm den 25 oktober 2006

Barbro Westerholm (fp)