Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att inkomster från barns och ungdomars sommarjobb inte ska påverka en familjs socialbidrag.
När Rädda Barnen genomförde en kartläggning av kommunernas regler för hur ungdomars sommarjobb påverkar familjers socialbidrag visade resultatet att bedömningen är mycket skiftande. Därför uppmanade Rädda Barnen genom brev till kommunerna att låta sommarjobbande barn och ungdomar få behålla sina inkomster och att deras inkomst inte skulle påverka föräldrarnas socialbidrag.
Att minska socialbidraget innebär en orättvisa då de sommararbetande ungdomarnas lön kan vara mycket olika. I till exempel Borås får ungdomar upp till 18 år på vissa jobb arbeta sex timmar per dag med en lön som uppgår till 51 kronor i timmen. Har man fyllt 18 år är lönen 55 kronor i timmen inklusive semesterersättning. Det är alltså inte särskilt stora summor för kommunens ekonomi, men de betyder mycket för ungdomarna.
För somliga innebär minskningen av socialbidraget att en stor del av lönen försvinner. Om ungdomarna inte får behålla hela lönen fråntas de möjligheten att påverka sin egen livssituation. Detta sänder fel signaler till ungdomar vilket i sin tur kan innebära att unga hellre arbetar svart eller inte alls.
Den ekonomiska vinst som kommunen gör genom att reducera socialbidraget är marginell. Det är viktigare att ungdomar får uppleva glädjen att ha tjänat egna pengar och förhoppningsvis ha fått en positiv bild av arbetslivet. Att ungdomar arbetar och integreras in i arbetslivet samt får erfarenhet är en god investering för samhället och en vinst för alla.
Grundprincipen måste vara att alla ungdomar behandlas lika och att de inte drabbas av att deras familjer har socialbidrag. Det behövs en förändring i socialtjänstlagen så att ungdomars inkomst under sommaren inte räknas in i underlaget för försörjningsstöd.