Motion till riksdagen
2006/07:Sk283
av Yvonne Andersson (kd)

Effektskatten på kärnkraft


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om effektskatten på kärnkraft.

Motivering

Trots att allianspartierna principiellt sett är mot produktionsskatter föreslås i budgeten för 2007 ingen avveckling av effektskatten på kärnkraft.

Effektskatten på kärnkraft är en absurd form av produktionsskatt, som betalas på kärnkraften oavsett om reaktorn producerar el eller inte. Den är en klar konkurrensnackdel för elproduktion producerad i Sverige och bidrar till att upprätthålla höga elpriser.

Idag betalas ca 3,5 miljarder om året i effektskatt, motsvarande ca 5 öre per kWh. Inget annat elproduktionsslag är belagt med en sådan straffskatt.

Med den nivå effektskatten har idag påverkar den investeringsviljan och möjligheten att öka effektuttaget i svenska reaktorer. Detta beroende på såväl skattens faktiska nivå som på den oförutsägbarhet i de långsiktiga förutsättningarna som skapas av detta godtyckliga skatteuttag. Uteblivna investeringar översätts snabbt i högre elpriser. Detta försämrar kraftigt konkurrensförmågan för den energiintensiva industrin i Sverige.

När klimatförändringarna och koldioxidutsläppen är de allt överskuggande miljöproblemen bör man ej öka dessa problem genom att medvetet minska förutsättningarna för mesta möjliga effektuttag ur befintliga kärnkraftsreaktorer. Ökad elproduktion från kärnkraft innebär minskad elproduktion med kolkraft.

Kärnkraften är tillsammans med vattenkraften det enda storskaliga elproduktionsalternativet som inte bidrar till koncentrationen av växthusgaser i atmosfären. Effektskatten har en hämmande effekt på produktionen av kärnkraft. Detta bör ges regeringen till känna.

Den 1 juli avskaffades den så kallade tankeförbudsparagrafen, det vill säga förbudet mot att forska kring kärnkraft. Detta ger nu nya möjligheter att se på kärnkraftens framtid. I vår omvärld pågår en omfattande planering för utbyggnaden av kärnkraft. I Finland byggs just nu en ny reaktor, den femte, och beslut om en sjätte reaktor är på gång. Detta bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 27 oktober 2006

Yvonne Andersson (kd)