Motion till riksdagen
2006/07:Sk281
av Hans Backman (fp)

Sänkt bensinskatt


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om möjligheterna att förändra systemet för bensinbeskattning.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en miljökonsekvensbeskrivning över vilka effekter på miljön en bensinskattesänkning skulle få.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om möjligheterna att inräkna transporter till och från barntillsyn i sträckan för reseavdrag.

Motivering

Jag anser att vi måste erkänna att bilen är en nödvändighet i Gävleborgs län. Det är bra att vi börjar köpa bilar med miljövänliga bränslen. Men det är viktigt att ta hänsyn till att de allra flesta kör bensindrivna bilar. Vi kan inte begära att hushållen omgående ska köpa nya dyra miljövänliga bilar. Det kommer därför att ta tid att byta bilpark i Sverige. Jag anser därför att det är orimligt att som idag ha ett bensinpris som till två tredjedelar utgörs av skatt. Jag anser därför att bensinskatten ska sänkas.

Statens institut för kommunikationsanalys (SIKA) har visat att staten tjänar pengar på ännu högre bensinskatt men att miljön däremot inte vinner någonting. Under 1990-talet ökade bensinpriset kraftigt, men bilkörningen minskade bara marginellt. Mellan 1990 och 2002 minskade privatbilismen bara med fyra procent trots kraftigt höjda bensinpriser.

Den höga bensinskatten slår orimligt hårt mot bosatta i bland annat Gävleborg som är beroende av att använda bilen dagligen. Det är inte ovanligt att människor i Gävleborg pendlar10–15 mil om dagen till och från jobbet. Det är oftast både mer praktiskt och tidsbesparande att ta bilen till jobbet, då kollektivtrafiken på de flesta håll är bristfälligt utbyggd. Många familjer är beroende av två bilar för att få det dagliga livet att gå runt. Den höga bensinskatten uppfattas av många, inte minst av hushållen ute i landet, som en tung belastning för hushållsekonomin eftersom den skapar en hög kostnad som inte går att undvika.

På många orter i landet finns heller inga egentliga alternativ till bilen för transporter till och från barntillsynen. Jag anser därför att möjligheten till att inräkna transporter till och från barntillsyn i sträckan reseavdrag bör utredas.

Även om den senaste tidens prishöjningar inte enbart beror på ökade statliga pålagor, innebär själva konstruktionen av bensinskatten att varje prishöjning ger ännu mer pengar till statskassan. Ett av de märkligaste inslagen i skatternas Sverige är att konsumenterna betalar moms på det totala bensinpriset, alltså skatt på skatten.

Jag anser att systemet för bensinbeskattning bör förändras så att momsen enbart läggs på varan – det vill säga själva bensinen, i stället för som det är idag på hela summan – det vill säga varan inklusive skatten. En sådan förändring skulle minska priset på bensin med cirka en krona per liter. Utöver det anser jag att bensinskatten bör sänkas med två kronor per liter. Sammantaget skulle dessa två åtgärder leda till att bensinpriset återigen hamnade på ett pris under tio kronor per liter.

Jag anser därför att möjligheterna att förändra systemet för bensinbeskattning så att momsen kan läggas på varan bensin i stället för på skatten bör utredas.

Miljökonsekvensbeskrivning bör göras över vilka effekter på miljön en bensinskattesänkning med t.ex. tre kronor per liter skulle få. SIKA har visat att bensinpriset ökade kraftigt under 1990-talet samtidigt som bilkörningen minskade bara marginellt.

Någonstans finns det en smärtgräns där den totala bensinkostnaden motverkar människors förutsättningar att leva och bo utanför de stora tätorterna på någorlunda liknande villkor som de personer har som bor i de stora tätorterna. En SCB-undersökning visar att nio av tio som bor i mindre orter och glesbygd har svårt att tänka sig en vardag med transporter till jobb, fritidsaktiviteter och annat utan att ha tillgång till bil. SCB:s undersökning visar också att kvinnor i stor utsträckning är beroende av bilen för att få vardagen att gå ihop och att de därmed drabbas hårt när politiska beslut fördyrar bilanvändandet. Därför instämmer många i påståendet att utan bilen stannar Sverige. Jag anser att om man menar allvar med uttrycket att hela Sverige ska leva så måste bensinpriset nu sänkas.

Stockholm den 25 oktober 2006

Hans Backman (fp)