Motion till riksdagen
2006/07:Sk245
av Mats Sander m.fl. (m)

Ansvarsfull alkoholpolitik


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om alkoholskatten.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om information och attitydförändrande åtgärder.1

1 Yrkande 2 hänvisat till SoU.

Motivering

Grunden för en fungerande alkoholpolitik är att alkohol säljs under kontrollerade former. Sverige är ett litet land som är beroende av sina grannländer. Sedan EU-inträdet 1995 har det varit känt att införselkvoterna av alkohol successivt skulle öka till dagens nivå, och trots den förra regeringens motsträvighet var det först under hot om domstol som nuvarande kvoter accepterades. Under tiden vidtogs inga åtgärder för att påverka attityden till alkoholkonsumtion eller sänkning av skattenivåerna. Genom sitt icke-agerande spelade den förra regeringen i stället den organiserade kriminaliteten rakt i händerna. Smugglare och langare hyllar högskattepolitiken för att det ger utrymme för fortsatt lukrativ illegal affärsverksamhet eftersom de står för den största delen av alkoholförsäljningen i Skåne och stora delar av Sverige.

I ett europeiskt perspektiv finns det inget samband mellan konsumtionsnivå och skattenivå över tiden. Vi anser att orsakerna till olika alkoholkonsumtionsnivåer i olika länder är mer komplicerade än bara kopplingen till alkoholskattenivåer. Ett exempel på detta är de studier som gjordes i samband med skattesänkningen i Danmark 2003. Skatten på sprit, vin och öl sänktes och sedan dess har konsumtionen minskat.

Det är en omfattande införsel som sker från Nordtysklands färjelägen. Pallvis med öl, vin och sprit körs med truck ut till väntande skåpbilar och släpkärror med svensk hemvist. Den godkända införselkvoten torde med gott mått motsvara en privat årsförbrukning av alkohol. Endast en bråkdel har detta syfte och den organiserade brottslighetens ansikten kan beskådas på dessa parkeringsplatser. En bieffekt av införseln är att miljontals aluminiumburkar som man ej får pant för slängs i soptunnor eller i naturen utan sortering.

Det aktuella läget i Skåne innebär illegal dygnet-runt-försäljning utan krav på ålder. Det enda som räknas och kontrolleras är köparnas kontanter. En sänkning av skattenivåerna kan behövas för att få önskvärda effekter på införsel och organiserad kriminalitet.

Över 1 700 000 liter sprit är omhändertagen och lagras hos tullen. Den omfattande illegala införseln av alkohol betyder att betydande delar av tullens resurser måste avdelas för att försöka störa denna handel. Med en sänkt alkoholskatt skulle tullens resurser istället kunna användas till ytterligare skärpt gränsbevakning med avsikt att stoppa införsel av illegala droger som narkotika. Polisens resurser skulle också slippa gå till stävjandet av organiserad brottslig handel med alkohol.

Systembolaget har försäljningsmonopol avseende alkoholförsäljning i Sverige. Syftet med detta är att ha kontrollerad försäljning. Enbart hälften av den alkohol som konsumeras säljs av Systembolaget. I praktiken har alltså syftet med monopolet satts ur spel. En sänkning av alkoholskatten skulle föra tillbaka majoriteten av kunderna till kontrollerad försäljning. Denna kan ske antingen av Systembolaget eller licensierade butiker.

För att minska alkoholkonsumtionen anser vi att attityden till alkoholkonsumtion, särskilt bland ungdomar, går att påverka. Alkoholskattesänkning är inte den enda väg vi föreslår att gå. Åtgärderna måste kombineras med attitydpåverkande åtgärder särskilt riktade till ungdomar.

En sänkt alkoholskatt minskar eller tar helt bort utrymmet för den kriminella hanteringen av alkoholförsäljning. Det innebär att alkoholtillgången minskar för ungdomar. Detta i kombination med attitydpåverkan innebär ett naturligt ansvarstagande som regeringen måste göra för Sveriges folkhälsa.

Stockholm den 27 oktober 2006

Mats Sander (m)

Peter Danielsson (m)

Inge Garstedt (m)

Anders Hansson (m)

Christine Jönsson (m)

Olof Lavesson (m)

Göran Montan (m)

Sven Yngve Persson (m)

Anne-Marie Pålsson (m)

Margareta Pålsson (m)

Ewa Thalén Finné (m)

Hans Wallmark (m)

Marie Weibull Kornias (m)