Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att återinföra sockennamnet som indelningsgrund för folkbokföring och fastighetsbildning.
Svensk landsbygd är sedan medeltiden indelad i socknar. Tidigare sammanföll dessa med Svenska kyrkans församlingsindelning. Socknarna är ett kulturarv som är värt att bevara även när kyrkan i stor omfattning ändrar sina församlingsgränser. Socknen har varit ett begrepp som har gett möjligheten att på ett rimligt sätt kunna identifiera karaktären och utvecklingen inom ett visst geografiskt område. Forskningen, med folklig grund, har sina rötter utifrån socknarna sedan många hundra år tillbaka.
I dag har kommunerna blivit administrativa enheter för folkbokföringen och det innebär ett kontinuitetsbrott som bland annat försvårar den framtida forskningen. Möjligheten att skyndsamt återskapa sockenbegreppet i folkbokföringssammanhang skulle dock mildra den skada som nu är förestående.
De instanser som arbetar inom forskning, kulturvård, hembygds- och släktforskarrörelsen är tillsammans med ansvariga inom polis, räddningstjänst och vård överens om vikten av att bevara sockenbegreppet utifrån ett otal alternativ av synvinklar. Utöver detta finns den folkliga synen på att bevara en av våra mest genuina kulturskatter. En skyndsam återgång till att använda sockennamnet som indelningsgrund för folkbokföring och fastighetsbildning är därför önskvärd. Detta bör ges regeringen till känna.