Motion till riksdagen
2006/07:Sk237
av Mikael Oscarsson och Alf Svensson (kd)

Avdragsgilla gåvor till ideella organisationer


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om gåvor till ideella organisationer.

Motivering

Idealitet – liksom personligt ansvar, solidaritet och empati – är grundläggande värden som krävs för att vi ska kunna bygga ett varmt och omtänksamt samhälle. Dessa värden behöver stärkas, inte motarbetas. Staten ska inte heller gå in och detaljstyra den ideella sektorn – med föreningsliv, hjälporganisationer, kyrkor och samfund – men däremot sätta upp spelregler som gynnar dess utveckling.

Om vi ska få en växande ideell sektor måste riksdag och regering skapa möjligheter för ett ökat engagemang och ett ökat givande till den ideella sektorn. Om detta är partierna i Allians för Sverige överens, men även riksdagens övriga partier har på olika sätt visat sitt stöd och sin uppskattning för den ideella sektorn.

I dag får varken privatpersoner eller företag göra avdrag för gåvor och donationer till ideella organisationer. Kristdemokraterna anser den ideella sektorn vara något mycket värdefullt som bör stödjas. Många ideella organisationer gör imponerande insatser: Rädda Barnen, Bris, Röda Korset, scouterna, idrottsrörelsen och kyrkorna för att nämna några. Därför har Kristdemokraterna länge drivit kravet att det ska införas en avdragsrätt för gåvor till ideella organisationer. Partierna i Allians för Sverige har gemensamt ställt sig bakom detta krav och har uttalat att möjligheten att stärka de ideella organisationerna genom att införa en avdragsrätt för gåvor ska ses över. Det gemensamma valmanifestet säger: ”Vi vill stimulera donationer från privatpersoner och företag till ideella organisationer och forskning. Därför vill vi pröva möjligheten till avdragsrätt för detta.”

I dag finns det pensionärsföreningar som ser till att äldre kommer ut. Det finns andra som ser till att det finns frivilliga vuxna som finns till hands på skolorna. Andra som t.ex. LP-verksamheten tar hand om alkoholister och Frälsningsarmén och Stadsmissionen tar hand om många uteliggare. Många kyrkor har som bekant en omfattande ungdomsverksamhet. Frivilligorganisationerna gör uppgifter som samhället är helt beroende av. Men i Sverige får normalt varken privatpersoner eller företag göra avdrag för gåvor och donationer till ideella föreningar.

Erfarenheter från övriga Europa

Sverige är i dag ett av få länder i EU där det inte finns något skatteavdrag för ideella gåvor. Det är inte heller alltid lätt att bedriva ideell verksamhet i Sverige. Många föreningar och organisationer dras med svag ekonomi, samtidigt som de ser skriande behov. Att införa avdragsrätt för gåvor till ideella organisationer skulle definitivt öka föreningslivets och den ideella sektorns möjligheter att öka i omfattning.

Tre nationer som ligger oss nära, varav två är medlemmar i EU, skulle kunna tjäna som inspiration för hur en avdragsrätt skulle kunna utformas: Danmark, Norge och Storbritannien.

Danmark har ett system som tillåter att man gör avdrag för gåvor till olika typer av ideella föreningar och kyrkor. Detta är ett stort stöd för denna typ av organisationer, eftersom deras verksamhet till stor del bygger just på frivilligt givande från medlemmar.

I Norge ges möjlighet för enskilda personer att göra avdrag för gåvor till frivilligorganisationer. Dessa frivilligorganisationer ska inte ha näringsverksamhet som ändamål och ska bedriva särskilt angivna verksamheter, såsom omsorgs- och hälsofrämjande arbete för barn och ungdomar, religiös verksamhet, verksamhet till värn för människors rättigheter och katastrofhjälp.

I Storbritannien finns 180 000 registrerade välgörenhetsorganisationer. Dessa står under tillsyn av en statlig myndighet. Enskilda kan erhålla skatteavdrag genom gåvor till brittiska välgörenhetsorganisationer på olika sätt, t.ex. genom gåvohjälp (Gift Aid), avlöningsgåvosystem (Payroll Giving Scheme) som drivs av arbetsgivaren eller genom att ge aktier och värdepapper.

Svensk avdragsrätt bör utredas

I Sverige har Frivilligorganisationernas Insamlingsråd (FRII), som organiserar 79 organisationer med s.k. 90-konton, föreslagit att ”ideella gåvor och bidrag” till dessa konton blir ”avdragsgilla i privatpersoners och företags självdeklarationer”. Med de ovan nämnda länderna som förebild skulle avdragsrätten också kunna bestämmas till viss verksamhet, i stället för till en viss typ av kontonummer. Hur ett svenskt system för avdragsrätt för ideella gåvor ska se ut bör snarast utredas av Sveriges regering.

Stockholm den 27 oktober 2006

Mikael Oscarsson (kd)

Alf Svensson (kd)