Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att inte momsbelägga ideell verksamhet.
När den statliga utredningen Mervärdesskatt i ett EG-rättsligt perspektiv (SOU 2002:74) föreslog att såväl second-hand-verksamhet som kyrkkaffe skulle momsbeläggas, det startade en debatt som därefter inte tystnat helt. Den förra regeringen har svängt fram och tillbaka i frågan, och inte givit några klara besked som helt avskrivit utredningens förslag.
Den ideella sektorn reagerade med omfattande protester mot förslaget, då det skulle drabba ideella föreningar, organisationer och kyrkor mycket hårt. En stor del av vinsten från second-hand-verksamheten används dessutom till bistånd och utveckling i tredje världen. I mars 2004 backade dåvarande finansministern och sa att ”merparten av alla ideella föreningar ska även i framtiden kunna vara momsbefriade”.
Vid ett seminarium den 11 november 2004 som hölls av Folkrörelseforum för dialog med företrädare för folkrörelser, föreningar och andra typer av medborgarsammanslutningar presenterade Finansdepartementet en promemoria som sades innehålla att ideella föreningar också i framtiden ska vara momsbefriade. Promemorian från Finansdepartementet skulle vara klar före julen 2004 och sedan gå på remiss under de tre första månaderna av 2005. Men promemorian kom aldrig.
I ett svar i riksdagen sa den förre finansministern visserligen att Finansdepartementet i sin beredning av utredningens förslag har varit och fortfarande är inriktad på att den ideella sektorn även i fortsättningen ska ges en positiv särbehandling.
Uttryck som ”merparten”, ”kunna vara” och ”inriktad på” utgör emellertid mycket vaga löften. Frågan tycks också ha velat hållas utanför Mervärdesskattesats-utredningens betänkande Enhetlig eller differentierad mervärdesskatt? (SOU 2005:57) som överlämnades till regeringen den 21 juni 2005. Där gavs de ideella föreningarna inga uttryckliga undantag från moms på second-hand och liknande verksamheter.
Momsuttaget på ideella organisationer och deras second-hand-försäljning torde vara en ytterst försumbar skatteintäkt i ett nationellt perspektiv, men samtidigt katastrofal för såväl berörda aktörer som de många människor för vilka dessa ideella organisationer i dag utgör enda hoppet om ett drägligt liv. Second-hand-verksamheten är också ett redskap i arbetet för att bygga ett ekologiskt hållbart samhälle, förmedla sociala hjälpinsatser, bidra till katastrofinsatser etc. I flera medlemsländer är ideella organisationer redan garanterade befrielse från moms på second-hand-försäljning. EU:s direktiv är inte något skäl till att införa moms på ideell verksamhet i Sverige heller.
Med en ny riksdagsmajoritet är det nu dags att Sveriges alla ideella organisationer får besked att förslaget att momsbelägga den ideella sektorn, som den förra regeringens utredare föreslog, har avskrivits för gott.