Motion till riksdagen
2006/07:Sk233
av Tomas Tobé (m)

Kilometerskatt


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att uppdraget till Statens institut för kommunikationsanalys och Institutet för tillväxtpolitiska studier att analysera konsekvenserna av ett införande av en kilometerskatt skjuts upp i avvaktan på att EU presenterar sin rapport.

Motivering

Införandet av en kilometerskatt har diskuterats och utretts under flera år, men tyvärr har inte ett tillräckligt stort näringspolitiskt perspektiv funnits med i analysen. Ett införande av kilometerskatten kommer att slå mycket hårt mot de industriella verksamheter som bedrivs på landsbygden, exempelvis i Gävleborg, och särskilt mot en av landets viktigaste näringar, nämligen skogsindustrin.

Beräkningar visar att kilometerskatten, såsom föreslagen av Vägtrafikskatteutredningen, leder till 1, 4 miljarder kronor i ökade kostnader för skogsindustrin. Det kommer att leda till att skogsbruk som inte ligger i närheten av industri får svårt att bedriva sin verksamhet tillräckligt lönsamt. Det kommer även att leda till en försämrad tillgång på svenskt virke, vilket kommer att leda till ökad import från konkurrerande länder och därmed en försvagning av svensk industri. Det kommer givetvis också att leda till allvarliga konsekvenser för sysselsättningen i ett stort antal orter i Sverige eftersom den svenska skogs- och träindustrin direkt och indirekt sysselsätter drygt 200 000 personer.

Den tidigare regeringen gav den 6 juni år 2006 i uppdrag till Statens institut för kommunikationsanalys och Institutet för tillväxtpolitiska studier att analysera konsekvenserna av införandet av en kilometerskatt. Uppdraget skall redovisas för regeringen den 15 december år 2006. Mot bakgrund av den komplexa frågeställningen och de allvarliga konsekvenserna som en kilometerskatt kommer att få är tiden för kort för att göra en fullödig konsekvensanalys.

En kilometerskatt skulle leda till en snedvriden konkurrens för svensk industri och det är därför viktigt att ligga i fas med utvecklingen i EU. Europeiska kommissionen har sagt att man under år 2007 skall presentera ett dokument rörande ”Smart charging for infrastructure: preparatory research and consultations, hearing of stakeholders”. Därefter kommer kommissionen att lägga fram ”Smart charging for infrastructure: EU methodology for infrastructure charging” som kommer att behandla samhällets sociala/externa kostnader, prissättning samt hur dessa skall tas ut. Mot bakgrund av de konsekvenser som kan uppstå av en kilometerskatt och det arbete som pågår inom EU bör uppdraget till Statens institut för kommunikationsanalys och Institutet för tillväxtpolitiska studier att analysera konsekvenserna av ett införande av en kilometerskatt skjutas upp och arbetet med frågan i EU inväntas.

Stockholm den 27 oktober 2006

Tomas Tobé (m)