Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att alkolås inte ska höja förmånsvärdet på bilar.
Varje dag kör uppskattningsvis 16 000 personer onyktra i Sverige. Det blir ca 5,8 miljoner personer om året. Det är mer än halva Sveriges befolkning. Förmodligen är det samma personer som återkommer men det är ändå en oerhörd siffra. Varje år dör också c:a 150 personer i alkoholrelaterade olyckor. Mer än 2 000 personer skadas svårt i trafiken i olyckor som har samband med alkohol. Utöver de mänskliga förlusterna innebär också alkohol i samband med bilkörning en kostnad för samhället på flera miljarder kronor årligen.
Allt måste därför göras för att minska antalet som framför bil eller något annat fordon rattfulla. Det är viktigt att åtgärder som vidtas för att förhindra rattonykterhet premieras. Att införa alkolås i alltfler bilar är en sådan åtgärd som borde uppmuntras. Mot den bakgrunden är det märkligt att alkolås sedan den 1 september 2005 höjer bilens värde och räknas in i förmånsvärdet på bilen.
Många företag vill sätta in alkolås i preventivt syfte i de bilar som de tillhandahåller sina anställda som förmånsbilar. Enligt proposition 1986/87:46 ska utrustning som kan betingas av sjukdom eller handikapp hos förmånstagaren inte påverka förmånsvärdet. Alkoholism är en sjukdom. Skatteverket motiverar sitt ställningstagande att alkolås ska vara förmånsbeskattat med att det kan vara till nytta för alla bilförare och inte bara för den som har alkoholproblem och att utrustningen kan vara av intresse både i tjänsten och privat. I stället för att premiera insättning av alkolås så bestraffas det. Införande av alkolås i bilar bör inte höja förmånsvärdet. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.