Motion till riksdagen
2006/07:Sf4
av Gunvor G Ericson och Thomas Nihlén (mp)

Vissa pensionsfrågor


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att inrätta ett system som tillförsäkrar retroaktiv ackumulerad utbetalning som pensionsgrundande.

  2. Riksdagen beslutar om ändring av 2 kap. 17 § lagen (1998:674) om inkomstpension enligt vad som i motionen anförs.

Motivering

I propositionen tas vissa förändringar på pensionsområdet upp. Miljöpartiet tar i denna motion upp den av frågorna som rör pensionsrätt för människor som får retroaktiv utbetalning från Försäkringskassan. Här har vi en annan uppfattning i frågan än regeringen.

Regeringen redovisar i propositionen sin bedömning att beräkning av pensionsgrundande inkomst även i fortsättningen bör göras enligt kontantprincipen utifrån den inkomst som utbetalats ett visst år. Vi delar inte denna uppfattning.

En person som får retroaktiv ersättning av något slag från Försäkringskassan riskerar med dagens system att få lägre ålderspension. Enligt reglerna ger inkomster upp till 7,5 basbelopp under ett år pensionsrätt. Inkomster därutöver höjer inte pensionsrätten. Det kan betyda att en ersättning som utbetalas retroaktivt från Försäkringskassan och avsåg ett visst år inte kommer kunna räknas in när den framtida pensionsrätten räknas ut.

Man kan säga att individen blir lidande för att systemet är sådant att rätt ersättning betalas ut fördröjt, vilket den enskilde inte har någon möjlighet att påverka.

RFV har på regeringens uppdrag utrett frågan och ställer sig tveksamt. Det handlar om administrativa problem, ansvarsfördelning mellan Skatteverket och Försäkringskassan bland annat. Men det sägs också att det är först när utbetalningen överstiger 500 000 kr som ålderspensionen påverkas i någon nämnvärd omfattning, vilket enligt uppgift skulle vara ca 200 kr i månaden i pension. Lagen om inkomstpension säger dessutom i 2 kap. 17 § att när två pensionsgrundande ersättningar som samordnas med varandra betalas ut till en person för samma tid är det endast den först utbetalda ersättningen som är pensionsgrundande för den tid som den retroaktiva utbetalningen avser. Det betyder i praktiken att personer som redan fått t.ex. sjukpenning för den aktuella perioden och senare skulle få t.ex. sjukersättning eller arbetsskadeersättning (?) retroaktivt för samma period inte enligt nu gällande regler i lagen har möjlighet att få pensionsrätt för detta. Därav anser regeringen också att problemet med dagens regler gäller ett fåtal och, vilket tidigare nämnts, att beloppen det handlar om är ringa.

Vi anser att de människor som är beroende av utbetalningar från Försäkringskassan är i ett utsatt läge. Regeringen har på olika sätt dragit åt svångremmen för gruppen i sin iver att markera att arbete ska löna sig. Självklart ska människor kunna arbeta i större utsträckning än vad som i dag är möjligt. Många som är sjukskrivna eller har sjuk­ersättning vill inget hellre. Men det krävs också att arbetslivet öppnar sig för människors olikhet i betydligt större grad än vad som sker i dag. Ett feltänk är dock att regeringen vill göra denna förändring med piska mot enskilda, som om det vore någon lösning. I själva verket kommer de människor som är sjuka och saknar möjlighet att återgå till arbetsmarknaden att drabbas extra hårt.

Det är därför vi är starkt kritiska mot att man sänkt pensionsrätten för människor med sjukersättning, mot försämringar i a-kassan m.m. Och det är därför vi i denna motion före­slår att det ska införas ett system så att retroaktiva utbetalningar ska kunna ge pensions­rätt. Vi anser också att detta ska gälla oavsett om man tidigare fått ersättning från Försäkringskassan eller inte, och menar därför att regeln i 2 kap. 17 § lagen om inkomst­pension också behöver ändras. Att t.ex. få 100 kr mer i månaden som pensionär är inte av marginell betydelse om man har låg pension, vilket också personer som tidvis eller för längre tid stått utanför arbetslivet, riskerar att få.

Miljöpartiet är kritiskt till det nuvarande pensionssystemet bland annat för dess oöverblickbarhet. Människor känner sig allt annat än trygga med systemet. Vi anser dock att så länge vi har det pensionssystem vi har är det särskilt viktigt att med ett underifrånperspektiv värna om de som har lägst pension och ändra de villkor som slår särskilt illa, vilket vi anser att ovanstående gör.

Stockholm den 18 januari 2007

Gunvor G Ericson (mp)

Thomas Nihlén (mp)