Motion till riksdagen
2006/07:Sf274
av Carina Adolfsson Elgestam och Lars Wegendal (s)

Tillfällig föräldrapenning


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av att följa upp den vidgade rätten till tillfällig föräldrapenning vid vård av svårt sjuka barn.

Motivering

Under föregående mandatperioden utvidgades möjligheterna att använda till­fällig föräldrapenning vid vård av allvarligt sjuka barn. Tillfällig föräldrapenning kunde tidigare betalas ut under 120 dagar per barn och år till en förälder för bl.a. vård av ett sjukt barn som inte har fyllt 12 år, i vissa fall 16 år. En förälder kunde också överlåta rätten till en annan försäkrad som avstår från förvärvsarbete för vård av barnet.

De 120 dagarna räcker normalt i de flesta vårdsituationer, dock inte alltid för vård av ett sjukt barn med en livshotande sjukdom om den ena eller båda föräldrarna behöver avstå från förvärvsarbete för att vårda barnet. När båda föräldrarna tar ut tillfällig föräldrapenning samtidigt förbrukas dessutom två ersättningsdagar per dag. Från den 1 januari 2005 och fick föräldrar till ett svårt sjukt barn under 18 år istället rätt till obegränsat antal dagar med tillfällig föräldrapenning när de behöver avstå från förvärvsarbete för vård av barnet. Rätten till tillfällig föräldrapenning i dessa fall skall normalt styrkas med ett särskilt läkarutlåtande. Motivet till införandet av ett obegränsat antal dagar med tillfällig föräldrapenning för svårt sjuka barn som inte har fyllt 18 år var att det är en viktig kvalitetsfråga för både föräldrar och barn att kunna vara tillsammans när ett barn drabbas av ett så allvarligt sjukdomstillstånd att det föreligger ett påtagligt hot mot barnets liv. När Försäkringskassan redovisade en uppföljning av de nya reglerna för 2005 framkom att lagstiftningen hade fått en betydligt mer restriktiv tillämpning än vad som var avsedd. Som exempel på situationer när reglerna inte berättigade till ersättning kan nämnas cancersjuka barn som behöver långvarig behandling. Behandlingen av dessa barn kan vara intensiv och påfrestande och kan medföra illamående, infektionsrisker, blödningar och svårigheter att äta. Barnets behov, såväl fysiskt som psykiskt, av föräldrarnas omhändertagande är mycket stort.

Behandlingen behöver inte vara lika intensiv hela tiden och symptomen kan variera, men behovet av att ha tillgång till en närstående kan ändå vara av avgörande betydelse under behandlingsperioden. Barnet kan under vissa perioder inte vistas i förskoleverksamhet, skola eller skolbarnsomsorg dels med anledning av behovet av vårdinsatser, dels på grund av att det har en ökad infektionskänslighet. Mot bakgrund av rapporten återkom regeringen med förslag om att tillfällig föräldrapenning bör kunna utges under ett obegränsat antal dagar när ett allvarligt sjukt barn genomgår behandling mot sitt sjukdomstillstånd och det utan behandlingen föreligger en fara för barnets liv. Genom att ändra uttrycket ”svårt sjukt” till ”allvarligt sjukt” klargörs att någon jämförelse inte skall göras med begreppet svårt sjuk i lagen (1998:1465) om ersättning och ledighet för närståendevård. Den tillfälliga föräldrapenningen i dessa fall bör liksom tidigare kunna utges för barn upp till 18 år. Rätten till tillfällig föräldrapenning i sådana situationer utesluter självfallet inte de situationer som redan i dag ger rätt till ett obegränsat antal dagar med tillfällig föräldrapenning för barn upp till 18 år, dvs. när det föreligger ett påtagligt hot mot barnets liv. De nya reglerna trädde i kraft 1 juli 2006. Det är angeläget att den nya lagstiftningen följs upp för att säkra att intentionerna bakom lagförändringen och förtydligandet under föregående mandatperiod fått fullt genomslag i tillämpningen.

Stockholm den 30 oktober 2006

Carina Adolfsson Elgestam (s)

Lars Wegendal (s)