Motion till riksdagen
2006/07:Sf259
av Emma Henriksson (kd)

Studenters ekonomiska trygghet


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om den ekonomiska tryggheten för studerande föräldrar.

Motivering

Studietiden är ofta en bra period i livet att bilda familj då studenter ofta är i den ålder då familjebildning förefaller tämligen naturligt. Arbetssituationen vid studier ger en flexibilitet som ofta överträffar arbetslivets, vilket inte är till nackdel då vardagspusslet ska läggas. Om den ekonomiska tryggheten skulle förbättras, skulle det ge ökade förutsättningar för familjebildning, vilket i sig är samhällsekonomiskt eftersträvansvärt.

Den ekonomiska situationen för studerande är trots de senaste årens stegvisa förbättringar fortfarande skör. Höjningen av fribeloppet har ökat möjligheten för studenter att själva styra över sin ekonomiska situation. Barntillägget har förbättrat de ekonomiska förutsättningarna för studerande med barn. Men fortfarande är studerande en mycket sårbar grupp, framförallt vid sjukdom eller föräldraskap.

Reglerna för hur studenter kan ta del av de ekonomiska skyddssystemen är i vissa delar inte anpassade efter hur studenternas situation ser ut. I takt med att allt fler ägnar sig åt eftergymnasiala studier ökar också andelen studerande bland dem som blir föräldrar. Den svåra arbetsmarknaden för ungdomar gör att många i dag går vidare till eftergymnasial utbildning utan att först varit ute i arbetslivet, vilket i sin tur får till följd att många studenter inte kvalificerar sig för någon sjukpenninggrundande inkomst (SGI) innan studierna påbörjas. Regelverket för beräkning av SGI är heller inte anpassat för den försörjningssituation studenter befinner sig i, en situation där inkomsten varierar mycket från månad till månad beroende av den aktuella arbetsbördan av studierna. För de som kvalificerat sig in i systemet och har anledning att komma i fråga för utbetalningar baserat på SIG, tar denna i normalfallet inte hänsyn till den faktiska inkomstförlusten vid det aktuella tillfället.

Mot bakgrund av detta är det mycket angeläget att studenter ges möjlighet till en ekonomisk trygghet och att ersättningarna tar hänsyn till den faktiska inkomstförlusten.

Stockholm den 23 oktober 2006

Emma Henriksson (kd)