Motion till riksdagen
2006/07:Sf254
av Marie Granlund m.fl. (s)

Integration i Öresundsregionen


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att påskynda och intensifiera arbetet för att undanröja hindren för integrationen i Öresundsregionen.

Motivering

Öresundsregionen, bestående av Skåne och Själland, har med åren utvecklats till en allt viktigare ekonomisk drivkraft för både Sverige och Danmark. Utbytet länderna emellan har aldrig varit större, med positiva effekter på både forskning, tillväxt och sysselsättning. Men fortfarande finns det en stor utvecklingspotential som inte utnyttjats fullt, till största del beroende av att de svenska och danska regelverken är dåligt integrerade. Vi skånska socialdemokratiska riksdagsledamöter är därför angelägna om att arbetet för att undanröja de kvarvarande hindren påskyndas och intensifieras.

En urban region för framtiden

Öresundsregionen har idag 3,5 miljoner invånare och är Nordens största och mest tätbefolkade stortstadsregion. 1,7 miljoner av invånarna förvärvsarbetar och 140 000 studerar på universitet och högskolor. Regionen är avgörande för båda länders samlade varu- och tjänsteproduktion, då idag inte mindre än 26 procent av Danmarks och Sveriges samlade BNP produceras i Skåne och på Själland.

Öresundsregionens invånare rör sig flitigt över Sundet. En del jobbar på olika sidor av Sundet, andra pendlar över nationsgränsen för att studera och många reser frekvent till grannlandet på sin fritid. Resorna har sedan 1999 ökat med 46 procent, och över Öresundsbron har resorna under samma tid ökat med över 200 procent.

En viktig indikator för växande integration är den ökande arbetspendlingen. Enligt siffror från Öresundskommittén arbetspendlar drygt 9 000 personer dagligen, vilket är en tredubbling sedan 1997. Om sex år förväntas motsvarande siffra vara 20 000. Flyttandet mellan länderna ökar även i snabb takt, och i år beräknas drygt 4 500 personer flytta från Själland till Skåne.

Den stora utvecklingspotentialen finns även inom utbildnings- och forskningsområdet. Öresundsregionen har idag 14 universitet och högskolor med sammanlagt 140 000 studenter, 6 500 doktorander och 12 000 forskare. Regionens kunskapskapital tillvaratas och utvecklas bland annat inom ramen för Öresunds universitet.

En region med två olika system

Som beskrivits har redan utvecklingen kommit långt men fortfarande finns besvärligheter som många gånger begränsar en ytterligare integration mellan länderna. Det kan idag vara besvärligt att förvärvsarbeta på ena sidan Sundet och bo på den andra. På samma sätt kan det vara problematiskt för närings­idkare att anställa personer bosatta på andra sidan av Sundet. Problem skapas bland annat genom oklara regler för a-kassan, oklarheter vad gäller möjlig­heterna till praktik för arbetssökande och oklarheter när det gäller arbets­givaravgifterna.

Det har även visat sig vara problematiskt hur beskattningen upptas. Dagens regelverk innebär för Öresundspendlare att inkomster beskattas i det land som personen förvärvsarbetar, sedan överförs delar av dessa skatteintäkter till landet där densamme är bosatt. Följden blir att kommunerna inte får de skatteintäkter som motsvarar dessa invånares förbrukning av de offentliga utgifterna. Detta är i längden ett ohållbart system som både är krångligt och byråkratiskt. Vid ytterligare pendling kan vissa kommuner drabbas relativt hårt av detta regelverk som dessutom riskerar att leda till spänningar mellan danskar och svenskar.

Även inom utbildningsområdet finner vi idag relativt få studenter som väljer att uppta högre studier på andra sidan Sundet. Undantaget är svenskar som söker till exempelvis arkitekt-, läkar- eller designutbildningar i Danmark. En bidragande orsak, förutom en rent språklig dimension som begränsar studenter att söka sig över Sundet, är att utbildningarna i Danmark och Sverige läggs upp olika. I Danmark är man bachelor efter tre år och kandidat efter fem år, medan man i Sverige är kandidat efter tre år och magister efter fyra. Därutöver har vi olika antagningssystem samt helt skilda betygssystem i gymnasieutbildningen.

Politiska beslut kan främja vidare Öresundsintegration

Öresundsregionen måste få fortsätta att växa för att vi i framtiden ska kunna trygga jobb och välfärd i Skåne och på Själand. Därför måste regelverket ses över och förbättras så att inte integrationen hejdas. Vi måste också noga undersöka de delar av regelverket som kan harmoniseras mellan länderna. En snabb översyn bör även ske av det transfereringssystem som finns gällande beskattning av personinkomst. För oss är det självklart att skatten betalas i det land man är bosatt på samma sätt som man ska beskattas i den kommun som man är mantalsskriven.

Det måste också bli lättare att studera i Öresundsregionen. Vår förhoppning är att vissa hinder kommer att undanröjas på detta område i samband med att Bolognaprocessen implementeras. Ett enhetligt utbildningssystem över hela Europa är till gagn för hela vårt utbildningssystem, men bör särskilt välkomnas i en region som Öresund med bakgrund av de skilda högskoleutbildningssystem som idag finns i Sverige och Danmark. Därutöver kan integrationen föras ytterligare steg framåt genom att stötta och stimulera högskolorna och universiteten i Öresundsregionen till fortsatt samarbete.

Stockholm den 30 oktober 2006

Marie Granlund (s)

Christer Adelsbo (s)

Ann Arleklo (s)

Kerstin Engle (s)

Christin Hagberg (s)

Kent Härstedt (s)

Leif Jakobsson (s)

Inger Jarl Beck (s)

Morgan Johansson (s)

Ylva Johansson (s)

Anders Karlsson (s)

Hillevi Larsson (s)

Ronny Olander (s)

Catherine Persson (s)

Göran Persson i Simrishamn (s)